Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har prins Gabriel fått ett eget vapen – med dalasymbolik

Nu har Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias lilla Gabriel fått ett alldeles eget vapen. Och att hans hertigdöme är Dalarna syns tydligt.

Klockan 11.24 torsdagen den 31 augusti föddes Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias son prins Gabriel Carl Walther, hertig av Dalarna.

Läs även: Kunglig födelselycka: Prins Carl Philip och prinsessan Sofia från Älvdalen har fått sitt andra barn

Läs även: Prins Carl Philip möter media på Danderyds sjukhus med anledning av bebislyckan

Läs även: Här är den första bilden på prins Gabriel – hertig av Dalarna

Den 1 december kommer lillprinsen att döpas i Drottningholms kyrka och inför den stora dagen har Riksarkivets grafiske designer Henrik Dahlström arbetet med hans heraldiska vapen. Och nu är det äntligen klart.

Läs även: Då döps prins Gabriel – ovanligt vinterdop väntar

Riksarkivet skriver i ett pressmeddelande att vapenskölden, som utformats enligt sekelgammal tradition, bland annat visar symbolik från prins Gabriels hertigdöme Dalarna.

Läs även: Dalaprinsen växer så det knakar – se nya bilden på lilla Gabriel

Läs även: Se nya bilderna på dalaprinsen – och hälsningen från prinspare

"Hertigdömets vapen återfinns i vapnets tredje fält. De korsade dalpilarna är kända som en symbol för Dalarna alltsedan 1520-talet. Vid dopet kommer prinsen även att förlänas Serafimerorden vars kedja och tecken omgärdar vapenskölden", skriver de.

Prins Gabriel har även, likt varje kunglig person, fått ett personligt monogram – även kallat namnchiffer. Det har ritats av Riksarkivets förre heraldiske konstnär Vladimir A Sagerlund.  

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här