Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har han koll på tiden

Lite på baksidan i Lokstallet har Gideon Börjesson sin lokal där han håller på och reparerar gamla klockor.
– Jag har faktiskt haft min verkstad i tio år, men kanske lite anonymt, säger Gideon Börjesson.

För 25 år sedan skulle Gideon Börjesson, eller som han kallas, Gidde, välja till gymnasiet och han gjorde det enkelt för sig, han sökte till samma skola som sin bror.

– Han gick på urmakarutbildningen i Borensberg och jag tyckte det verkade intressant, så jag sökte dit och kom in på utbildningen, minns Gideon.

Till sommaren 1993 var han färdig och det var dags att förverkliga sina nyvunna kunskaper. Han jobbade något år som urmakare i en butik i Avesta, innan han fick jobb hos en urgrossist i Stockholm.

– Där blev jag kvar i närmare tio år, innan jag kände att det var dags att bryta upp och göra något nytt.

Han hamnade i Vansbro och skälet var så enkelt som att han har släkt i trakten och familjen härstammar från Vansbro. Ganska omgående drog han i gång en verkstad hemma i bostaden och på lediga stunder och reparerade han klockor, mest golvur och andra lite större klockor.

– Nu har jag inte haft så mycket jobb att jag kunnat försörja mig på det, så jag har fått fylla på med annat för att få en inkomst, berättar Gideon.

Så han har genom åren kört taxi, främst sjuktransporter, och dessutom är han deltidsbrandman i Vansbro.

– Så de veckor jag har jour blir det inget att köra taxi, däremot kan jag jobba hemma med att reparera klockor den veckan, klargör Gideon.

Men för två år sedan tröttnade han på att ha sin urmakarverkstad hemma i bostaden och hittade en lokal i Lokstallet som passade perfekt för ändamålet.

– När jag hade allt hemma så jag bara en massa jobb och kunde inte koppla av, så det fungerade inte till sist, poängterar Gideon.

Fortfarande är det mest lite större golv- och väggur han jobbar med, men han planerar att även börja ta emot vanliga armbandsur.

– Byta batteri är väl i stort sett det enda som kan göras åt en nyare klocka.

När det gäller golv- och väggur är det ofta affektionsvärdet som gör att en kund bestämmer sig för att göra en renovering eller reparation.

– Det är väldigt sällsynt att det finns något större ekonomiskt värde, oftast är det någon som ärvt en gammal klocka och vill ha den i funktion som lämnar in den.

Däremot finns det ett större samlarvärde i armbandsur och då speciellt bland de mer kända märkena.

– Min målsättning är att med tiden kunna jobba med detta på heltid, förutsättningarna finns, eftersom det är allt färre som är urmakare, jag tror att vi är mindre än en handfull i hela Dalarna, förr fanns det en i varje samhälle, summerar Gideon Börjesson.