Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Falun sitt Speakers corner

Nu har Falun sitt eget talarhörn. I lördags invigdes ett "speakers' corner" på Stora torget i Falun, efter ett medborgarförslag av 17-årige Johan Lindgren.
– Det handlar om att göra sin röst hörd, säger han.

Världens mest kända "speakers' corner" finns i Hyde park i London. Men nu kan även Falun sälla sig till de städer som håller det fria, spontana ordet vid liv. I lördags klockan ett på dagen invigdes vårt alldeles egna talarhörn.

Det har utformats av landskapsingenjör Peter Garvö, som letat länge efter en lämplig symbol för hörnet. Till slut föll han för en fem ton tung sten från Stora stöten vid gruvan. Den är nu placerad i Stora torgets övre hörn, i anslutning till Åsgatan.

– Vi ville få liv i Åsgatan och skapa mer aktivitet i hörnet på Stora torget, säger han sammanfattningsvis om placeringen.

Initiativtagare till Faluns talarhörn som kort och gott fått namnet Speakers corner var 17-årige Johan Lindgren, som bor i Falun men pluggar på Globala gymnasiet i Stockholm. Han hade lämnat ett medborgarförslag till Falu kommun, vilket vann gehör.

– Det har blivit allt svårare att göra sin röst hörd i dag när vi lever i ett mer isolerat samhälle. I Sverige sitter man ofta hemma och muttrar eller skriver på Facebook, men det här är ett sätt att stå för sin åsikt. Utomlands är man överlag bättre på att säga i från, säger han.

Johan Lindgren tror inte att folk kommer att börja spontantala på en gång, men hoppas att det i längden skapas en ny typ av talarkultur i Falun.

Hans eget premiärtal handlade mycket om demokrati och om att våga uttrycka sig på andra ställen än hemma i det tysta.