Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har barnen i Tällberg fått en egen Skolskog

De viktigaste personerna är barnen - det är de som ska förstå och ta hand om naturen framgent. Så säger naturvårdaren Staffan Müller, eller fågelpappan som han kallas av barnen. Tillsammans har de nu skapat en Skolskog strax intill Tällbergs skola.

Under onsdagen klipptes bandet till Tällbergs Skolskog av barnen i första och andra klass på Tällbergs skola. Området ligger en sjuminuterspromenad från skolan, inne i skogen. Där finns nu ett nybyggt rejält fågelbord och sittbänkar i en skogsdunge.

– Här ska vi mata fåglar och kunna följa fåglarnas liv. Tanken är också att vi ska ha undervisning här i skogsdungen framöver, berättar klassföreståndaren Paulin Samuelsson, som själv lärt sig mycket om natur och fåglar av Staffan Müller.

I Staffan uppdrag på kommunen ingår att samarbeta med bland annat skolor, informera och undervisa i naturvård.

– Att lära barn om hur naturen fungerar är ett steg i naturvårdsarbetet. Just lövskogen är en hotad naturtyp i Leksands kommun och den här Skolskogen blir därför en bra plats för barnen att se vilka fåglar, blommor och växter som finns i lövskogen och vad som gynnar lövträden.

Från Sjugare och uppåt finns ett stort flak med lövskog och Staffan skulle gärna se en ökad lövskogsproduktion.

– Lövvirket ger bättre betalt än barrvirke och vi vill hellre bo omgivna av lövträd än barrskog. Att få fram mer lövskog gör också att landskapet blir ljusare.

Skolskogen i Tällberg kunde skapas tack vare Kerstin Engevall från Tällberg som äger skogen och nu upplåter området för barnen att upptäcka.

– Jag tycker alla skolor borde få ha en "skolnära" skog. Det handlar inte bara om artkunskap utan också om en social övning och gemenskap, avslutar kommunens Fågelpappa.