Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ger han ut ny bok om gamla Falun

Faluprofilen Göran Rogström kommer nu ut med sin 41:a bok i ordningen med bilder och berättelser från gamla Falun.
– Den här gången har jag haft god hjälp av Stig Lindahl som lånat ut 48 bilder från 1950- och 1960-talet, säger Göran.

Att skildra gamla Falun i bilder och berättelser verkar aldrig ha ett slut för Göran Rogström.

Nu släpper han sin 41:a bok, och som vanligt baseras boken till största delen av privat lånade bilder och köpta vykortsbilder.

– Den här gången hade jag faktiskt lite flyt. Stig Lindahl i Stenslund ringde mig och berättade att han hade bilder från 1950- och 1960-talet, som jag kunde få låna. Totalt handlade det om 48 bilder, som nu har fått plats i boken, säger Göran Rogström.

Bilderna skildrar bland annat storbranden 1959 i kvarteret, där i dag Dalarnas museum och Kopparhatten ligger.

– Jag skulle vilja säga att det är unika bilder, som aldrig tidigare har visats, säger Göran Rogström.

I övrigt har författaren lagt stor tonvikt vid att dela med sig berättelser om den nya stadsdelen Born, där Stora research tidigare låg.

– Det finns fortfarande spår kvar i området från den järnväg som gick från Gruvan till Ättiksfabriken via Svavelsyrafabriken och vitriol- och kopparverket. På några bilder i boken har jag fångat upp lämningarna som finns kvar av järnvägen norr om Hanrö, säger Göran Rogström.

Boken avslutas med äldre flygbilder över Faluns olika stadsdelar, där mycket fortfarande är sig likt.

– Den förra boken jag gav ut, om Grycksbo och Bjursås, sålde helt slut. Jag trycker inte upp mina böcker i mer än 300 exemplar, men tycker det är roligt att det finns ett stort intresse av att läsa om och se hur gamla Falun såg ut, säger Göran Rogström.

Boken går att köpa på Akademibokhandeln, Ica Supermarket i Britsarvet eller av Göran själv.