Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går det att köpa in sig i Ludvikagruvorna

Kopparberg Mineral genomför en nyemission för att ta in pengar till Håkansbodaprojektet och gör det möjligt att via Kopparberg Mineral köpa in sig i Nordic Iron Ore och dess gruvprojekt i Blötberget och Håksberg.

– Kapitalet kommer i första hand gå till vidareutveckling av Håkansboda, vilket omfattar prospektering, bearbetningskoncession och miljöstudier, säger Kopparberg Minerals vd Per Storm i en intervju gjord av Redeye.

I ett nyhetsbrev säger Kopparberg Mineral att de före årsskiftet ska ansöka om bearbetningstillstånd för Håkansboda och där har man tidigare talat om Tvistbogruvan i Smedjebacken som en satellitgruva till Håkansboda.

Han fortsätter:

– Därutöver vill vi ha handlingsutrymme att agera som en aktiv ägare i Norrliden Mining och Nordic Iron Ore. Hur länge kapitalet räcker beror på utvecklingen för våra projekt men inklusive teckningsoptioner bör det täcka vårt behov under kommande tvåårsperiod.

På frågan om hur låga metallpriser projekten kan klara svarar Storm att priser under 100 dollar per ton försvårar en realisering av Ludvika gruvor men att man bedömer att driftskostnaderna för Ludvikagruvorna bedöms ligga runt 50 dollar per ton och att de tror på ett långsiktigt järnmalmspris på över 100 dollar.

Han framhåller också att Ludvikamalmen håller en hög kvalitet som betalas bättre. Kommer regeringen med investeringar i järnvägen så ger det Ludvikagruvorna en stor fördel, liksom om pågående prospektering av Väsmanfältet bekräftar en enorm malm för då underlättas en internationell finansiering.