Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu förtjänar Leksands vägval politisk debatt

De senaste veckorna har jag ägnat tid då och då åt att sätta mig in i handeln i Leksand. Det har inte varit alldeles enkelt. Frågeställningarna har varit långvariga och infekterade.

För sex år sedan togs en utredning fram för centrums, Norets, framtid. Den blev liggande så länge och ansågs till slut så inaktuell att den sommaren 2012 uppdaterades av Sveriges största konsultföretag för kommersiella fastigheter, Newsec.

En allmänt hållen utredning från september 2013, av HUI Research (f d Handelns utredningsinstitut) visar att handeln i Noret utvecklats svagare än i grannkommunerna och att det är Hjultorget i Insjön som håller uppe Leksands statistik för sällanköpsvaror.

HUI konstaterar att mycket händer med handeln runt om i Dalarna och att leksingar inte är köptrogna sin hemkommun vad gäller dagligvaror.

I grunden väcks frågan om Norets framtid av ett glädjande faktum: Klassiska Ica Mårtas vill satsa och expandera. 10-15 nya arbetstillfällen kan det bli. Ica är berett att bygga för 50 Mkr.

Newsecs utredning jämförde alternativen att flytta Ica Mårtas ut från Noret till riksvägen med att flytta Ica Mårtas till en annan tomt på Noret. Förhandlingarna om att köpa den tomten, och eventuellt passa på och bygga lägenheter i detta kvarter samtidigt, skar sig med markägaren.

Kommunen har dragit tillbaka sitt bud. Dörren verkar stängd. Därmed kan Leksand inte följa rådet från Newsec att värna en sammanhållen handel på Noret genom att förorda en flytt mellan kvarteren där.

Vägvalen står nu i stället mellan att i detaljplanen tillåta flytt ut till riksvägen, till tomten bredvid Statoil, eller att Ica Mårtas blir kvar. En utredning om dessa alternativ gjordes av kommunen för två månader sedan.

Den kommunale experten i Leksand, som inhämtade kompletterande kunskap från Svensk Handel, underkänner grundligt Newsecs rekommendationer och den plan för Noret som kommunstyrelsen antog i juni 2012.

Paraplyföreningen Leksand i centrum (som när Göran Mårtas var ordförande för två år sedan sade ja till Ica vid riksvägen) har inte fått någon stark uppslutning och har svårt att fungera som aktör i planeringsprocessen, påstås i kommunens utredning.

I den finns elegant nog inget nämnt om att Köpmannaföreningen och Norets byalag motsätter sig dagligvaruhandel vid riksvägen.

Den kommunala utredningen påstår också att potentialen att locka pendlande leksingar att handla i Leksand är stor, att turismen inte kan lyfta Noret så mycket som Newsecs utredning antytt, att det räcker med två dagligvaruaffärer på Noret (sett till all annan service som finns där) och att planerna på upp mot 600 lägenheter på Noret stärker köpkraften där ordentligt.

Frågan är alltså komplex, och bygger på antaganden och riskbedömningar. Kanske blir verksamheten som skulle flytta in i Ica Mårtas tomma lokaler ett rejält lyft för Noret?

Till de raka och snustorra resonemangen om handelsflöden vill jag lägga en dimension som sällan lyfts fram, och som jag börjar bli rädd att exempelvis Falun slarvar bort:

Vad är det som gör Leksand till Leksand? Hur visar sig Leksands identitet och särdrag? Har bilden av Leksand ett värde, ett värde som kan visa sig i andra ekonomiska utfall än dem för handeln?

Vad händer med Noret om och när annan detaljhandel också vill flytta till bättre affärslägen vid riksvägen? Ska Ica särbehandlas?

I köpcentra blir vi kunder. Köpcentra ser precis lika ut överallt i Sverige och är inte särskiljande för en ort.

I stadskärnor blir vi medborgare. Där varvas handel med bostäder, kulturutbud, samhällsservice och umgängesplatser.

Nu ska Leksand välja väg. Det bästa som kan hända nu är en ordentlig politisk debatt där partierna argumenterar och intressenterna kommer till tals.

Gör vägvalet i fullmäktige och inte i kommunstyrelsen eller på tjänstemannanivå.