Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu försvinner älgjaktslovet

Malung-Sälen kommun har haft sitt sista älgjaktslov - om arbetsutskottet i barn- och utbildningsnämnden får bestämma. Därmed följer man resultatet av elevernas omröstning.

– Men det är inte bara valutslaget som ligger bakom vårt ställningstagande, säger Sofia Söderström (S) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Då eleverna för ett drygt en vecka sedan fick chansen att rösta om höstlovets placering, älglov eller vecka 44 vid allhelgonahelgen, så blev det totalt sett en majoritet för det senare förslaget.

49,1 procent av de röstande ville ha vecka 44, då nästan alla andra skolor i landet har höstlov.

44,9 procent ville ha kvar älgjaktslovet.

På gymnasiet ville en klar majoritet ha vecka 44, men på grundskolan, årskurs 5–9, fick älgjaktslov fler röster.

– I utskottet var vi eniga om förslaget att nästa års höstlov ska vara vecka 44.

– Förutom utslaget i elevernas val så har vi med faktorer som gymnasiesamarbetet med andra kommuner inom Gysam, och att en egen lovperiod drar extra kostnader för skolskjutsar.

– Dessutom har ju inte hela kommunen älgjakt samtidigt då Transtrandsdelen har sin jakt redan i september, säger Söderström.

Närmast kommer nu nämnden att förhandla med de fackliga organisationerna. Sofia Söderström räknar med att nämnden ska kunna ta ett slutligt beslut om ett par veckor.

Återstår att se om hela nämnden då är lika enig som arbetsutskottet var nu.

Två tidigare försök att slopa älgjaktslovet, 2008 och 2012, har slutat med - älgjaktslov.

Älgjaktslov i kommunens skolor infördes på 1980-talet.