Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu förbereds det inför skotersäsongen

Broupprustning, omdragning av leder, bastu, årsmöte och middag, så såg arbetsdagen ut för Sälens snöskoterklubb.

Vid Olnispagården i Sälen var det full fart i lördags. I strålande solsken och kyliga vindar arbetade nämligen ett gäng ur Sälens snöskoterklubb med att rusta hängbron inför årets säsong.

– Bron ska täckas med trallar för att skotrarna inte ska slita på den i vinter. Sen har det varit svårt att gå på den under sommaren eftersom den varit lite stapplig, men nu byggs problemen bort och bron görs barnvagns- och handikappvänlig, berättar Fredrik Larsson, ordförande för skoterklubben.

Av klubbens drygt 340 medlemmar var 35 stycken med och hjälpte till, åtta av dem var från området, resten kommer utifrån. Detta kan förklaras med att det i lördags även var skoterns dag, en stor dag i Mora och omtyckt av många, varvid många åker dit.

– Nästa år planerar vi att ha två helger med arbetsdagar, så att fler bybor ska kunna vara med, säger Fredrik.

Utöver arbetarna vid bron var det även flitiga karlar och kvinnor ute längs lederna som skulle rätas ut och dras om. När det blir krokiga leder blir de lätt isiga, sådant som uppmärksammas under säsongen, läggs på minnet och förbättras inför nästa år.

– Det blir bra tack vare alla markägare som släpper till och låter oss göra det här, de är helt fantastiska, säger en av eldsjälarna i skoterklubben, Håkan Djurmark.

Håkan och hans fru Jenny flyttade till Sälen för sex år sedan, ett beslut som togs utifrån deras skoterintresse. Jenny berättar att hon alltid velat bo i Dalarna och trivs som fisken i vattnet i den vackra naturen.

– Det är livskvalitet att bo här, lyx helt enkelt, säger Jenny.

Skoterintresset gjorde att deras bröllop blev ett skoterbröllop vid en slogbod i Sälen. Det var nästan 30 grader kallt och enligt Jenny och Håkan en av årets finaste dagar.

– Det var perfekt, säger Jenny och ler.

Vad är det som är charmen med skoteråkning?

– Friheten att ta sig till ställen man inte kan annars, naturen och gemenskapen förstås, säger Håkan och fortsätter

– På julaftonsmorgonen har vi som tradition att samlas ett gäng, åka ut till en slogbod, göra eld och grilla korv, det är fantastiskt.

Utöver turen på julafton brukar klubben åka iväg på vasaloppet, träffas någon gång vid klubbstugan och anordna flera informationsdagar för turister.

– Det är viktigt att folk får veta hur de ska sköta sig, det är väldigt lite busåkning och majoriteten sköter sig, när det väl är något beror det oftast på okunskap, säger ordförande Fredrik.

Arbetsdagen för Sälens snöskoterklubb pågick till eftermiddagen och avslutades med välförtjänt bastu, årsmöte och middag.