Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns små vindkraftsandelar

– 6 600 kronor, som de vanliga vinkraftsandelarna kostar, är mycket pengar. Jag upptäckte det när jag argumenterade hemma. Därför erbjuder vi nu små andelar till alla som vill börja skaffa vindkraft, förklarar Dalakrafts Björn Rinstad.

Annons

Det är Dalakraft som i samarbete med Dala Vinkraft erbjuder andelar i tre olika vindkraftanläggningar för 660 kronor styck.

För en sådan andel får man köpa 100 kilowattimmar per år till självkostnadspris.

I år är självkostnadspriset 29,9 öre per kilowattimme.

Med höstens extremt låga elpriser är dock skillnaden till elen som man inte är delägare i inte så stor.

Just nu tar till exempel Dalakraft 44,7 öre per kilowattimme om man tecknar ettårsavtal, vilket är den mest justa jämförelsen.

På de 100 kilowattimmar som andelen ger spar man alltså 14,80 kronor. Med den besparingen tar 44,5 år, innan man "betalat" för andelen.

Å andra sidan är det ju inte då värst länge sedan det ordinarie elpriset låg på över en krona, och med ett sådant pris tar det betydligt kortare tid att "tjäna" in kostnaden för andelen.

Ser man i stället vindkraftsandelen som en placering, så är direktavkastningen mellan tre och fyra procent, vilket ju är mer än de flesta banker betalar i ränta och bättre än de flesta aktieutdelningarna. (Precis som aktier kan även vindkraftsandelarna säljas - om än bara till andra delägare.)

– Dessutom handlar det kanske inte bara om pengarna, för dem som vill äga andelar i vindkraft. Det är ett sätt att använda lokalproducerat el och göra en miljöinsats. Våra vinkraftanläggningar är dessutom små anläggningar med bara några få snurror i varje, säger Björn Rinstad.

Eftersom Dala Vindkraft är en ekonomisk förening, alltså följer kooperativa principer, blir det eller inga aktieägare som ska ha utdelning. Dessutom kan man åka till sin delägda snurra och klappa om den.

De anläggningar man just nu kan köpa småandelar i är Tavelberget i Falun, Hedboberget i Rättvik och Högtjärnsklack i Hedemora.

Den som vill slå på stort kan förstås köpa en stor andel för 6 600 kronor och är då garanterat 1 000 kilowattimmar för självkostnadspriset 29,9 öre per kilowattimmar. Den som mera långsiktigt vill bygga upp sitt vindkraftsägande kan köpa fler små andelar vid olika tillfällen tills man täcker det egna elbehovet.