Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu engageras finansministern i fäboden Karl-Tövåsens öde

Är finansministern beredd att utöka möjligheterna till undantag från reglerna angående kassaapparater, så att vi kan ha kvar företag och turistmål i hela Sverige?
Riksdagsledamoten Sten Bergheden (m) vänder sig nu direkt till finansministern för att få svar på om fäboden Karl-Tövåsen kan fortsätta bedriva sin verksamhet eller inte.

Många engagerar sig i Karl-Tövåsens öde. Den flera hundra år gamla fäboden fungerar som kafé och är naturskönt belägen utan tillgång till vare sig ström eller Internet. För att uppfylla Skatteverkets krav på elektronisk kassaapparat måste Tin Gumuns som driver kaféet åka tretton kilometer enkel väg för att ladda en eventuell kassaapparat, en extra börda som kan tvinga henne att lägga ned sin verksamhet.

Våra reportage om Karl-Tövåsen har fått riskdagsledamot Sten Bergheden att lyfta frågan till riksdagsnivå, direkt till finansminister Magdalena Andersson (s).

– Jag jobbar med att utveckla landsbygden och på så sätt skapa fler jobb och tittar då på vilka problem som finns, förklarar Bergheden och fortsätter:

– Behöver vi justera lagen? Behöver vi justera hur vi tillämpar den? Turistnäringen är en av våra mest växande näringar. Det är viktigt att vi gör det enklare för näringsidkarna på landsbygden att bedriva sin verksamhet och att inte lagen kommer i vägen.

Reaktionerna på dagens reportage om fäbodens dilemma är många. Som kommentar på Skatteverkets krav på att föra ett elektroniskt kassaregister kallar en läsare Tin Gumuns verksamhet för en kulturgärning av stora mått och tipsar den nödställda fäbodkullan att istället be sina kunderna om bidrag. Det är inte beskattningsbart och på så sätt hoppas man komma man undan kravet på att föra register på det populära kaféet.

Det är ingen lösning som fungerar enligt Skatteverket. För att ge en gåva ska den ges utan motprestation. Lagen ska gälla för alla.

Många har hört av sig till Tin Gumuns med sympatier och Karl-Tövåsens sak sprids som en löpeld på Facebook.

– Folk är ursinniga å mina vägnar. De tycker hela frågan är satt i storstadsperspektiv. Man blir trött på att myndigheter inte kan samverka, berättar Tin Gumuns, när vi når henne på vinglig telefonlinje, i fäboden.

– Myndigheterna säger att de vill satsa på ungdomsverksamhet - jag har två ungdomar anställda. Myndigheterna säger att de vill satsa på turism - jag erbjuder turister att ta del av levande landsbygd. Länsstyrelsen vill ju profilera Dalarna med våra fäbodar. De är ett levande kulturarv, säger hon och fortsätter:

– Jobbar man 15 timmar om dagen har man inte tid att utöver det köra nästan en och en halv mil enkel väg för att ladda någon jäkla kassaapparat. Det gör ju att ingen annan som har fäbod kommer att våga satsa på turism. Men jag blir glad att det finns politiker som förstår allvaret. Det är ju en del av det svenska kulturarbetet som hotas. Det är roligt att det finns folk på riksdagsnivå som bryr sig.

LÄS OCKSÅ:

Fäboden klarar inte Skatteverkets krav

Rättviks näringslivschef: "Omotiverad byråkrati"

Näringslivschefens brev till Skatteverket

Sveriges Fäbodbrukare är luttrade