Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar skolan rivas

Nu börjar rivningen av Islingby skola. Staket har satts upp runt skolan och delar av inredningen har börjat rensas ut.
– Det är en stor skandal om de genomför rivningen, säger Ragnar Pettersson som har hjälpt 17 personer att överklaga avslaget på ett medborgarförslag som lämnades in i maj.

Överklagandet lämnades in till kommunen 14 juni, men skickades först senare vidare till förvaltningsrätten.

– Kommunen har gjort ett stort fel, säger Ragnar Pettersson som befarar att överklagandet hamnade i en byrålåda på kommunkansliet.

– Ja, eftersom det inte fanns registrerat hos vare sig länsstyrelsen eller förvaltningsrätten så sent som i tisdags, säger han.

Janos Brandin, sekreterare i kommunstyrelsen, säger att skrivelsen med överklagandet har förmedlats till förvaltningsrätten, men att det gjordes först nyligen när man blev uppmärksammad på att den inte var inskickad tidigare.

– I den överklagan som vi fick till kommunkansliet i juni står det i brevhuvudet att den var skickad till länsstyrelsen, så vår uppfattning har varit att vi fick skrivelsen för kännedom, säger han och poängterar att överklagandet inte gäller det formella rivningsbeslutet utan medborgarförslaget.

I förslaget protesterar man mot att den gamla skolan rivs. I stället föreslås att skolan bevaras och används (se förslaget här intill).

Medborgarförslaget avslogs av kommunfullmäktige den 22 maj med motivering att byggnaden är nedgången och rivningslov beviljat. Man hänvisade också till detaljplanen för området där det sägs att detta ska användas för icke störande industri och att SSAB som äger den omgivande marken inte vill ha några etableringar som kan begränsa företagets framtida möjligheter. I avslaget konstaterar man också att det är olämpligt att använda den gamla skolan som samlingslokal på grund av närheten till SSAB:s gasoldepå.

Ragnar Pettersson har inte själv skrivit på överklagandet.

– Nej, jag blir ju titt som tätt anklagad för att jag lägger mig i saker och ting och jag bor inte i Islingby. Men eftersom jag vet att många Islingbybor är emot rivningen och när ingen annat tar upp det, så har jag sett det som en plikt att vara med i hanteringen av ärendet, säger han och fortsätter:

– Många är säkert beredda att ställa upp, men känner inte till hur man författar en skrivelse och driver ett ärende.

Enligt stadsarkitekt Arne Ludvigsson hade det varit möjligt att börja riva skolan redan i mars.

– Ja, senast i början av mars. Besvärstiden hade ju gått ut då för att kunna överklaga beslutet i miljö- och byggnadsnämnden. Man kan ju klaga på mycket, men det legala beslutet om rivning i plan- och bygglagens mening har vad jag vet inte överklagats, säger han.

Ragnar Pettersson hoppas att det trots allt inte är för sent att stoppa rivningen.

– Om man följer lagar och förordningar, och det är väl så det ska vara i Sverige, så måste man väl kunna ha den förhoppningen. Miljö- och byggnadsnämndens beslut är ju förverkat i och med att man tar upp ärendet i det högsta organet i kommunen. Då gäller ju inte besluten som har tagits i nämnder och styrelser. Kommunen har gjort ett stort fel när man inte har väntat ut överklagandeprocessen, säger han.

Han anser att det finns många skäl att bevara skolan.

– Det är en monumental byggnad, kanske den mest värdefulla i hela området, ända från 1909 då Islingby var en blomstrande stadsdel i Borlänge, säger han.

– Vi har kämpat för Islingby i många planärenden och det är inte bara någon enstaka som skriver på när jag har gått omkring i husen, det är 98 procent, säger Ragnar Petterson och avslutar:

– Det är synd att en by mer eller mindre ska utplånas på det här viset och jag tror att det är en trygghet om skolan bevaras, och ett bevis för framtid för området.