Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir mjölken dyrare

Nu blir mjölk och andra mejeriprodukter dyrare. Ica har valt att tillmötesgå mejeriföretagens krav på höjda priser.

– Ica har beslutat att i stort acceptera de föreslagna prishöjningarna. Vi har fått prishöjningar från i princip alla stora mejerier i Sverige, säger Anders Svensson, vd på Ica Sverige, till TT.

Höjningen innebär att en liter mjölk kan bli 30–40 öre dyrare, men prissättningen görs i de lokala butikerna.

Enligt Anders Svensson, vd på Ica Sverige, har mjölkbönderna det tufft just nu och ambitionen är att prishöjningen ska gå oavkortat till dem.

– Vi delar bilden av att de har det svårt just nu. Våra kunder vill verkligen ha svenska mjölkprodukter, därför var det viktigt att göra den här åtgärden just nu.

Exakt hur prishöjningen kommer att slå är ännu oklart eftersom varje butik själv väljer hur de sätter priserna.

– Det är som med alla produkter, det är konsumenterna som måste betala vad varorna kostar i det långa loppet, säger Svensson.

Enligt Christer Åberg, vd för Arla i Sverige, rör prishöjningen inte bara mjölk utan hela mejerisortimentet.

Men Icas prishöjning innebär inte att bönderna får mer betalt i motsvarande grad.

– Det är absolut så att de pengar vi tjänar går till bönderna, men man kan inte sätta likhetstecken mellan Icas prishöjning och höjningen till bönderna. Ica är en jättestor del av marknaden men det finns fler kunder, säger Åberg till TT.

Senast i november höjde Arla ersättningen till bönderna med 9 öre per kilo och enligt Åberg kommer situationen för bönderna att se ljusare ut framöver.

– Nu är mejeripriserna på väg upp globalt och vi kan se att bönderna kommer få bättre betalt. (TT)