Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Smeden på plats igen

Efter att ha stått vid infarten till Smedjebacken sedan 1991 lyftes Smeden i november av sin sockel för att genomgå en restaurering.
I går var den tillbaka på sin plats – nymålad och i ursprungsskick.

Det var 1991 som framlidne Sven-Göran "Snidar Niklas" Niklasson blev klar med Smedjebackens symbol Smeden. Ett 1,5 ton tungt konstverk i trä som placerades intill den så kallade Johnssonlinjen, infarten till Smedjebacken. Där stod den i ur och skur och tidens tand tog ut sin rätt.

– Den borde ha restaurerats för tio år sedan, säger Erik Hägerman, driftledare på fastighetssidan i Smedjebackens kommun.

Nu dröjde det över 20 år och det konstaterades att delar av Smeden var ruttna och att omfattande åtgärder var nödvändiga. Uppdraget att återställa Smeden i ursprungligt skick gick till Strand & Hjelms snickeri i Jobsbo som drivs av Gunnar Broman och Kent Hjelm.

I mars påbörjades arbetet. Då trodde Broman att Smeden skulle vara tillbaka på sin plats någon gång i maj, men det visade sig att trägubben var i sämre skick än vad man hade trott och arbetet drog ut något på tiden. Gunnar Broman och hans son Martin har bytt ut allt som var ruttet och bland annat plåtskott hatten för att öka hållbarheten.

– Gunnar och Martin har gjort ett riktigt bra jobb. Nu är Smeden som ny, påpekar Hägerman.