Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Eva pensionär

/
  • Efter 29 år och de senaste åren som områdeschef lämnar Eva Nederberg Arbetsförmedlingen bakom sig och ser fram ett fritt och ledigt liv som mormor och farmor på heltid.
  • – Jag har haft ett oerhört roligt arbetsliv, men nästan 20 år som chef kan räcka, säger Eva Nederberg, Malung, som nu tar pension.

Eva Nederberg, Malung, har i 29 år jobbat på Arbetsförmedlingen. De senaste fyra åren har hon varit områdeschef för ett 50-tal anställda arbetsförmedlare i kommunerna Malung-Sälen, Mora, Vansbro, Orsa och Älvdalen, som tillsammans är ett arbetsmarknadsområde. Vid årsskiftet gick hon i pension.

Annons

– Tanken på att lämna arbetslivet efter så lång tid har känts vemodig under den sista månaden. Men när jag nu kommit i mål så känns det ändå rätt. Nu ska jag vara mormor och farmor på heltid, ägna mig åt familjen och mig själv, få mer tid att vara i vårt fritidsparadis vid Lyberget. Jag är inte alls rädd för att det ska bli långtråkigt, sa Eva då hon gjort sin sista arbetsdag precis till nyår.

Eva började inom Arbetsförmedlingen i Mora 1979 som arbetsförmedlare, och några år senare flyttade familjen hem till Malung. Under en period i slutet av 80- och början av 90-talet var Eva personalansvarig vid företaget Autopart i Malung.

– Där var vi som mest 400 anställda, men sedan rasade det ihop och jag var bland dem som blev uppsagda, berättar Eva.

1992 blev Eva chef för arbetsförmedlingen i Malung. 2005 slogs Vansbro ihop med Malung med Eva som chef. Efter omorganisationen 2008, då länsarbetsnämnden, arbetsmarknadsstyrelsen och arbetsförmedlingen slogs ihop till den nya myndigheten Arbetsförmedlingen, blev Eva områdeschef i Mora.

– Det har varit en spännande tid att få vara med och bygga upp den nya myndigheten. Att hjälpa människor till arbete har varit en drivkraft för mig, jag tror på att förmedla arbete. Och alla regeringar, oavsett färg har slagit vakt om och satsat på arbetsförmedlingen.

– Det tuffaste jag upplevt var nog 2005 då Finnveden la ner i Vansbro, 130 jobb bara försvann, och det såg mörkt ut. Men med gott samarbete av alla olika parter så hade nästan alla fått nya jobb inom ett år. Det finns alltid en arbetsmarknad som inte direkt syns. På en total arbetsmarknad med 4,5 miljoner jobb i Sverige är det ju en miljon som byter varje år.

Trots att du förespråkar arbetslinjen så lämnar du själv jobbet i förtid. Varför?

– Visst, ska vi räcka till så behövs allas arbetsförmåga, men nästan 20 år som chef kan räcka och fyra år med dagpendling till Mora. Det har varit de bästa åren i mitt liv och ett mycket bra jobb som jag trivts med. Men inför en väntande lågkonjunktur och förändringar inom arbetsförmedlingen så känns det som en lämplig tidpunkt att lämna över till någon annan, säger Eva.

Hennes chefsuppgifter tas över av Arbetsförmedlingschefen Marika Sundqvist, Malung, som också ska vara t f områdeschef.

Mer läsning

Annons