Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är de i samma spår

Richard "Lill Täppen" Nilsson har en fin meritlista inom skotercross som innehåller ett flertal mästerskapsmedaljer, bland annat två SM-guld, och ett NM-guld.
Men nu är det dottern Stina Nilssons skidkarriär som pappa Richard inte bara följer utan även är i högsta grad involverad i, bland annat som vallare.

DT-sporten gjorde ett besök hos familjen Nilsson i deras vackra sommarställe mellan Öje och Malung.

De som först tar emot är hundarna Swix och Star, två glada och snälla engelska settrar

I det inglasade uterummet står kaffet uppdukat, och Stina har även bakat en tårta. För bakning är ett intresse som hon ägnar sig åt mellan alla skidpass.

Undertecknad kan intyga att tårtan smakade ypperligt.

För pappa Richard var det motorer som gällde under uppväxten, och då snöskoter i första hand.

– Det föll sig naturligt, pappa sålde snöskotrar. Jag fick min första när var åtta år och började tävla när jag var tolv. Jag höll sedan på att tävla i 22 år. Det blev två SM-guld, fyra silver och tre brons. Sedan blev jag nordisk mästare en gång och tvåa i inofficiella VM, säger Richard.

Du då Stina, hur är ditt intresse för motorsporten?

– Nada, mina andra syskon har nog fått mer av det. Vi körde sån där minicross när jag var liten, det var kul. Mitt skidintresse kommer från mamma, så jag hade två val, skoter eller skidor och jag föll för skidåkningen.

Och även pappa Richard har intresserat sig för skidsporten och följer sin dotter överallt där hon tävlar.

Just nu planerar Richard och frun Karin resan till OS I Sotji i vinter.

– Ja, vi ska försöka att ta oss dit, säger Richard.

När vaknade ditt skidintresse, Richard?

– År 2000 körde jag Vasaloppet, gjorde förövrigt klassikern. Men det började 1999, min teamchef och jag hade ett vad. Vann jag SM lovande han att åka Vasaloppet. Jag vann och vi båda åkte Vasaloppet året efter.

Innan undertecknad åkte till familjen Nilsson var det en initierad källa som sa att Richard var en mycket skicklig vallare.

Så jag ställde frågan.

– Han är duktig och det är bra att ha honom som vallare. Han vågar ta risker och gå mot strömmen, säger Stina.

Richard själv blev nästan rörd över berömmet.

– Jag är oerhört intresserad av vallning, nästan en nörd. Flytten till IFK Mora har varit ett lyft, inte bara för Stina utan för oss alla. Nu är jag med i IFK Moras vallateam. Det kändes som en ära när jag fick valla Emil Jönssons skidor på SM i Boden när han och Johan Edin tog guldet i teamsprint.

För Stina väntar två spännande säsonger, OS i Sotji i vinter och VM i Falun 2015.

Stina, du får räkna med att ännu fler från media vill ha en bit av dig inför OS och VM i Falun. Hur känner du inför det, är du bekväm i de situationerna?

– Det går bra, jag känner mig ganska avslappnad. Jag kan nog hantera det, det gick ju bra på VM.