Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu äger Leksands IF Tegera Arena

Det har under en längre tid stått klart att Leksands IF ensamt ville ha förfogandet över Tegera Arena samt träningsanläggningen LRF-hallen.

Under fredagen blev den önskan reell.

Därmed släpper Leksands IF sin del, 39 procent av aktierna i Leksand Strand, till Leksands IF Holding.

– Den organisation som vi satt på fötter kan nu koncentrera sig på arenan och hockeyn.

Men något rakt byte - arena mot stugby handlar det inte om.

I överenskommelsen mellan parterna ingår bland annat att Ejendahls förlängt arenanamnet i ytterligare fem år, från 2016 till 2021, samt även tecknat ytterligare ett långvarigt reklamavtal.

Även Leksands kommun har spelat en avgörande roll i affären.

I ett tidigare avtal krävde kommunen att Leksands IF ägde en viss del av Leksand Strand - det avtalet har Leksands kommun ställt sig välvilliga till att riva upp.

Ytterligare en händelse i uppgörelsen om äganderätten till arenan handlar om det lån som Leksands IF i höstas tog på tre miljoner kronor.

För att Leksands IF skulle få lån hos Leksands sparbank gick kommunen in med sin del i Leksands Strand som pantsättning för att föreningen skulle få sitt lån.

– Vi har inga invändningar nu och det är förankrat i majoritet i kommunen, säger det centerpartistiska kommunalrådet Ulrika Liljeberg.

Den uppgörelsen är nu reglerad i och med idrottsföreningens helägande av Tegera Arena.

Främsta anledningen, enligt Bertil Daniels, till affären handlar om att verksamheten tidigare har varit för spretig.

– Den här frågan väckte vi redan för ett halvår sedan. Känslan har varit att vi varit för ofokuserad från det vi egentligen är till för.

Bertil Daniels resonemang går dock i rakt motsatt riktning med vad den tidigare styrelsen med Nils-Erik Johansson och Vd:n Håkan Åman i spetsen har förespråkat, om vikten av att stå på flera ben.

– Nu står vi på två ben, rent mänskligt och kn hålla reda på dem, säger Daniels.

Nils-Erik Johansson, ordförande i Leksands IF Holding:

– Leksands IF ville ha den här lösningen och vi blir ett eget företag i Leksand, helt skiljda från hockeyn.

I framtiden kommer det även att ske ett namnbyte på Leksand Holding

– Vad vi kommer att heta är inte klart än, men det blir ett annat namn och det får vi ta på första styrelsemötet, säger Nils-Erik Johansson.