Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NTI-mästerskapen i E-sport är i full gång

Igår hölls den första deltävlingen i NTI-mästerskapen i E-sport – elektronisk sport. Åtta gymnasieskolor från hela Sverige kommer att tävla i tre olika spel om en plats till finalen i Falun.

Utspritt över åtta deltävlingar kommer NTI-elever från hela Sverige att tävla i skjutspelet Counter-Strike: Global Offensive, strategispelet League of Legends och det virtuella kortspelet Hearthstone, som är tre av de största onlinespelen idag. Såväl Counter-Strike som League of Legends spelas i lag om fem, och eleverna har haft interna uttagningar om vilket lag som ska representera respektive skola.

– Jag har hört rykten om att ett lag är väldigt högt rankat, men jag tror ändå att vi har en chans, säger Fanny Eriksson, 17, som går i årskurs 2 på estetlinjen i Falun och representerar Falulaget i League of Legends.

Fanny har spelat League of Legends i snart tre år, och hon tror att de har en bra chans att gå långt i turneringen. Hon är dessutom den enda tjejen av de totalt 11 medverkande studenterna från Falun.

– Vi har försökt få med fler tjejer, men som du ser är det ganska grabbtätt, säger Per-Erik Rapp, rektor för NTI i Falun och fortsätter:

– Samtidigt tycker jag det är viktigt att detta blir elevernas grej, och att de får bestämma. Vi har infört ett IT-råd med elevdemokrati, eftersom vi tycker det är viktigt att de som ligger i framkant är med och bestämmer. IT är en av Sveriges största exportvaror, och vi vill gärna ingå i utvecklingen.

Utöver Falun deltar även NTI-gymnasier från Umeå, Luleå, Sundsvall, Eskilstuna, Stockholm, Södertälje och Malmö i turneringen. Mattias Moreaus, 18, går i årskurs två på NTI-gymnasiet i Falun, och är huvudarrangör för projektet.

– Vi började planera det här under våren 2015, och i oktober reste representanter från samtliga skolor till Stockholm för ett möte där vi kom överens om hur vi skulle lägga upp turneringen. Förhoppningsvis kan vi med kommunens hjälp anordna semifinaler och finaler i en större lokal i Falun, säger Mattias Moraeus.

Tyvärr förlorade samtliga falulag sina matcher, men vi på DT önskar lycka till i nästkommande bataljer och hoppas att se dem på finalerna i maj.