Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NTI-elever: "Om man trivs presterar man starkare"

Orättvist höga betyg, många datanördar och inga lektioner. Det är så folk beskriver NTI-gymnasiet.
Eleverna Stina Gunnarsson, Christoffer Andersson och Emelie Johansson håller inte med.

NTI är en relativt liten skola som ligger mitt i centrala Falun. Skolan lockar med moderna arbetsmiljöer, fräscha lokaler och en bärbar dator till alla elever. Både Stina och Christoffer tror att datorn kan vara orsaken till att många utomstående ungdomar uppfattar NTI-elever som datornördar, men de tycker inte att fördomen stämmer till fullo.

– Många använder dock datorn till att spela datorspel hela dagarna, men det är ju individuellt, säger Christoffer.

Fördomen som säger att eleverna på NTI får högre betyg för att skolan ska få bättre PR upprör gruppen. De påpekar att det finns regler för lärare att följa och det är ju helt omöjligt att de skulle kunna ge ut oförtjänade mvg på rullande band utan att skolverket eller liknande skulle reagera.

– Om man har sköna miljöer, trivs där man går i skolan och har bra lärare så presterar man starkare. Dessutom gör datorn så att vi kan arbeta snabbare och bättre, därför får vi på NTI höga betyg, säger Christoffer.

– Det är bara avundsjuka som skapat den här fördomen, tillägger Stina.

Alla tre är överens om att man som NTI-elev behöver ha bra självdisciplin då skolan är väldigt fri av sig och de förstår att folk tror att de aldrig är i skolan då lärarna ofta är väldigt flexibla och låter dem arbeta hemifrån om de så vill, men en lärare finns alltid på för dem som behöver det.

– På min Facebook kan mina vänner ofta läsa om att jag är ledig eller har håltimme. Men vad jag inte skriver är ju att jag kompenserar det med att arbeta hemifrån, säger Stina.

Att det förekommer mer skolk på NTI än på andra skolor är enligt Emelie skitsnack. NTI är en mysig skola som man vill gå till.