Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novus: Dalarna säger nej till Region Svealand

En majoritet i Dalarna är kritisk till Region Svealand. Det visar en undersökning av Novus.
– Det här visar att vi har rätt i vår kritik, säger Ulf Barg (M).

Moderaterna har låtit opinionsföretaget Novus undersöka vad invånarna i Dalarna, Uppland, Sörmland, Västmanland, Gävleborg och Örebro län tycker om förslaget om storregioner.

Enligt undersökningen är 52 procent negativa.

– Undersökningen visar att vi har stöd för kritiken mot detta projekt. Nu ser vi att anhängarna är få, säger Ulf Berg (M) oppositionsråd i landstinget.

Sett till hela regionen är 24 procent positiva och 52 procent negativa. 24 procent tar inte ställning.

– "Ingen" ser någon vinst med detta projekt. Bara fyra procent tror att detta gör sjukvården bättre. Endast 8 procent tror att regionen ger förbättrad ekonomi. Detta visar på vikten av att folket en möjlighet att påverka detta beslut, säger oppositionsrådet Christer Carlsson (M).

Moderaterna i Dalarna har dragit igång en namninsamling för att få in 23 000 namnunderskrifter. Detta för att kunna kräva en folkomröstning i landstingsfullmäktige.

– Detta projekt är så fel och så framtvigat. Istället borde landstingen, länen och staten först sätta sig ned och ta fram ett konkret förslag så vi vet vad projektet går ut på. Nu vet vi inget. Istället befarar vi att jobb och mäniskor kommer försvinna från Dalarna när nya centralorter för regionerna bildas. Det finns bara ett nav på ett hjul, säger Ulf Berg.

Undersökningen ger Moderaterna vind i seglen.

– Novusundersökningen ger stöd för den linje vi har i frågan. Nu är det viktigt att folket får säga sitt i en folkomröstning, säger Ulf Berg.

För en dryg månad sedan krävde Moderaterna i Dalarna en folkomröstning. Namninsamlingen har pågått sedan dess.

– Vi har ännu inte sammanställt namnunderskrifterna. Det är i alla fall inga probblem med att få folk att skriva på. Vi är helt övertygade om att vi når 23 000 underskrifter, vilket är tio procent av väljarna i länet. Under våren ska vi vara klara. Vi har ett halvår på oss innan vi måste överlämna underskrifterna till landstinget med krav på en folkomröstning, säger Ulf Berg.

I undersökningen intervjuades 1 263 personer i de sex länen under perioden 24-31 oktober.

– Helst skulle jag vilja se ett helt nytt omtag i frågan, där en parlamentarisk grupp bildas i riksdagen och träffas för att komma överens - följt av ett val så folket kan bestämma. Det är fel att tvinga fram detta jättekliv av landets organisation när vi inte vet vilka konsekvenser det får för jobb och utveckling, säger Ulf Berg.

Novusundersökningen av Region Svealand

* 200 personer i varje berört län har intervjuats - totalt 1 263 personer - under perioden 24 oktober till 31 oktober.

* 52 procent ärnegativa till storregioner - varav 28 procent anser det vara mycket dåligt förslag. 24 procent är positiva - varav 5 procent ser projektet som mycket bra. 24 procent tar inte ställning.

* 51 procent i regionen anser det är viktigt med en folklig förankring i frågan. I Dalarna anser en större andel, 56 procent, att det är viktigt.

* I undersökningen anser 50 procent att det inte behövs fler storregioner i Sverige. 25 procent önskar fler. 25 procent vet inte.

Region Svealand omfattar Örebro län, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Uppland och Sörmland.