Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Notan för skid-VM döljs menar politiker

Rekordhöga investeringar döljs via det kommunala bolaget Lugnet i Falun AB - LUFAB.
Det menar Folkpartisten Svante Parsjö Tegnér som går till frän attack:
– Konstruktionen med LUFAB kastar skuggor över den kommunala ekonomin, insynen är alldeles för dålig. Men det var kanske därför som Gahnshag ville ha bolaget?

En stor del av VM-investeringarna - och även investeringar som har med Lugnetanläggningarna att göra - sker i LUFAB:s regi.

Något som Svante Parsjö Tegnér menar gör att Faluns ekonomi i själva verket är sämre än vad den ser ut att vara i budgeten för 2013.

– Investeringarna döljs i bolaget. LUFAB är nästan helt beroende av inkomster från kommunen i form av hyra från Lugnetanläggningarna. Till kommunens 209 miljoner kronor för investeringar bär läggas bolagets investeringar på 210 miljoner för 2013. Då får vi en mer rättvis - men också mer oroande bild - av en kommun som skuldsätter sig allt mer för att klara investeringar. LUFAB:s investeringar verkar vara nästintill ofinansierade, enligt Folkpartiets granskning.

Varför kommer du med den här kritiken just nu?

– Jag har gått och funderat på det här länge, men det är pedagogiskt krångligt att hålla på med. Men ju mer jag granskat och tittat på vad bolaget håller på med, ju klarare blir bilden av att kommunala investeringar döljs. Investeringarna döljs både för oss som sitter i kommunfullmäktige, men framför allt för medborgarna. Dolda investeringar får budgeten att se snyggare ut.

– Kommunen har ett mål att inte låna till investeringar, men risken är att vi spenderar mer än vad vi har råd med. Faluborna har rätt till en rak information, menar Svante Parsjö Tegnér.

Hur ser du på lösningen med LUFAB?

– Den är lite som att en privatperson, som har en stor skuld, tar ett nytt lån och betalar av delar av sin gamla skuld. Sedan gläds man åt att den gamla skulden blivit mindre och låter bli att tänka på den nya skulden är kvar på ett annat konto, det vill säga LUFAB.

Är insynen för dålig?

– Vissa heltidspolitiker har säkert en hyfsad koll, men för en vanlig fritidspolitiker är den nog nästintill omöjligt att hänga med på alla turer i bolaget. Insynen är för dålig, och informationen otillräcklig. Där måste en förbättring till.

Folkpartiet i Falun vill nu att Falu kommun och LUFAB:s ekonomi redovisas i ett sammanhang i de kommande ekonomiska underlag/budget som tas fram till kommunfullmäktige samt i kommunens årsredovisning.

Partiet ser också att bolaget avvecklas, av demokratiska och ekonomiska skäl, efter 2015 och att verksamheten förs över till en politiskt styrd nämnd.

I dagarna har också Svante Parsjö Tegnér lämnat in en motion, med rubriken "Full insyn i ekonomin", till kommunfullmäktige med olika krav på tydligare sammanställningar över kommunens resultat, soliditet och andel lån till investeringar.

– Syftet med motionen är att Falubor och förtroendevalda snabbt ska kunna få en överblick av den kommunala ekonomin, slutar Svante Parsjö Tegnér.