Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nota för konsulter på 1,1 miljoner kronor

När Vansbro kommun skulle omförhandla avtalet med Rindi, beslutades att kommunen skulle ta in konsulter för att ta fram underlag och vara med vid utformningen av avtalet.
Notat stannade på 1148379,23 kronor.
– Det är mycket pengar, men vi hade aldrig klarat detta på egen hand, säger ekonomichefen Katarina Willman.

Det tidigare avtalet med Rindi haltade något i sitt upplägg. Kommunen fick in cirka två miljoner kronor mindre i hyra än vad avtalet med Nordisk Renting kostade. Men eftersom de två avtalen löpte på olika lång tid skulle det jämna ut sig i slutänden. När kommunen hade avslutat sitt avtal skull Rindi fortsätta att betala i några år.

– Men vi var tvungna att ha med detta underskott i bokslutet varje år, men med den nya utformningen behöver vi inte belasta bokslutet med detta underskott, det är ungefär lika mycket in som ut, förklarar Katarina Willman.

För att anlita konsulter som skulle vara med och ta fram underlag, utforma ett nytt avtal, beslutade kommunstyrelsen att det skulle anslås 700000 kronor.

Nu visade det sig att dessa pengar inte skulle räcka, utan ett nytt beslut fick tas i kommunstyrelsen, men denna gång sades det inget om något tak för vad det fick kosta.

Nu är dock det hela sammanställt och sluträkningen hamnade på 1148379,23 kronor.

De två stora posterna i sammanställningen är, dels Idlecapital Sweden AB som fakturerat 411000 kronor och dels Advokatfirman Lindahl, som fakturerat 486500 kronor.

Men även Öhrlings Pricewaterhouse coopers har fakturerat för 156025 kronor.

Även lokala företag har fått ta del av konsultjobbet, hos Pepes har de fikat för 221,20 kronor.

Kattarina Willman medger att det handlar om mycket pengar som gått till detta konsultuppdrag. Men understryker samtidigt att kommunen var mer eller mindre tvingad till att anlita experter på området för att få till en bra lösning.

– Vi behövde hjälp av folk som kan pelletsbranschen och dels de som är experter på utformningen av avtal, vi hade aldrig klarat detta på egen hand med de resurser vi har i kommunen, säger Willman.

Kommunpartiets Wahan Harutun är upprörd över på vilket sätt kommunen hanterar skattepengar.

– Hade detta skötts riktigt från början hade kommunen aldrig hamnat i den här sitsen, tänkt vad mycket som kunnats gjorts för över en miljon i skolan eller inom äldreomsorgen, säger Wahan Harutun.

Han understryker att det inte heller i det nya avtalet finns några garantier för att kommunen en vacker dag sitter med hela skulden själva och skattebetalarna får betala alltihop själva.

– Det handlar trots allt om över 120 miljoner kronor, summerar Harutun.