Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgiskt caféliv väcker minnen i Kanada

En gamma cafébild från 60-talets Borlänge, en Mercedes och en till Kanada utflyttad Gustafsbo.
Det är ingredienserna i en hälsning tidningen fått från Calgary i Kanada.

Häromdagen ramlade det i redaktionens mailkorg in ett mail från Kanada. Närmare bestämt från forne Gustafsbon Buller Anders Gustafsson som numera bor i Calgary.

Även om han bott i Kanada i många år vid det här laget har Buller Anders inte släppt kontakten med Dalarna, Borlänge och Dalarnas Tidningar.

Ursprungligen härstammar han från Mora By i Gustafs.

– Min far var Buller Sven Gustafsson, potatisodlare och lantbrukare extraordinarie. Far stred med myndigheterna angående riksväg 70's nya dragning genom orten i många år. Jag läser dt.se nästan dagligen på nätet, berättar Buller Anders som då fick syns på en artikel i DT:s serie Gamla Dalarna och som handlade om forna tiders caféliv i Borlänge.

I artikeln var Bengt Persson intervjuad och hans caféberättelser väckte många minnen till och med borta i Kanada.

– Det var en härlig berättelse om hur många fina konditorier det fanns i Borlänge med omnejd förr i tiden, och visst kommer man ihåg caféerna. Inte minst då ett fint café där Café Esplanad idag ligger och där jag bjöd en gammal dambekant på kaffe för många år sedan. Jag har glömt namnet på caféet men inte henne, berättar Buller Anders som dock hajade till ordentligt när han såg en av bilderna i reportaget.

–Det som fick mej att titta "två gånger" var bilen utanför Majkens Café efter Borganäsvägen. Det är min gamla Mercedes som står parkerad där.

Annars var Alma´s Café längs Vattugatan ett fik Buller Anders själv ofta besökte.

– Det var bäst sa mor och vi var lite av stamkunder där. Det var det man gjorde på den tiden, man gick på kondis. Med tiden lämnade jag och bror min Sverige för nya äventyr i väster. Men under mina besök i Sverige och Borlänge blir det ju självklart att göra ett besök hos Alma´s, avslutar Buller Anders Gustafsson från Calgary.