Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi på Ångermanland

Monica Jansson gillar pasteller, konst och är "lampoman". Hennes gamla föräldrahem från 1940-talet är fullt av saker som har en historia. Och allt får användas.
– Mina barnbarn tycker det är så roligt att dricka ur saftservisen eller plocka med bokmärkena, säger hon.

På 1940-talet fick arbetare på Kvarnsvedens Pappersbruk bidrag att bygga hus på flera platser i Borlänge. Liknande hus finns därför nu i både Kvarnsveden, Mjälga och Forssa. Men när de byggdes i Forssa var det så besvärligt att området fick ök- eller smeknamnet Ångermanland.

– Det regnade, var lerigt och husen höll på att rasa ihop hela tiden, förklarar Monica Jansson vars far Gunnar Svärdström byggde huset 1945-1946.

Så småningom blev området färdigt och fint. Få ångrade då att de byggt hus där, men namnet Ångermanland lever ännu kvar i folkmun.

Monicas pappa ville måla sitt hus rött och ha spröjsade fönster, men det fick han inte.

– Nej, de här egna hemma skulle ha ljusa färger och stora fönster i hörnen, förklarar Monica.

När hon själv tog över huset tillsammans med maken Lars-Olov 1978 valde de att inte modernisera.

– Man var väl inte så företagsam då, men i dag är jag glad att jag behållit mycket av 1940-talet och att vi varken har perspektiv- eller spröjsade fönster.

Fönstren i alla väderstreck och ljuset är något som hon uppskattar med sitt hus. Pastellfärger gillar hon också, liksom akvareller man blir glad av. Och lampor, snygga lampor.

– Har jag bara bra lampor så kan jag ha vilka möbler som helst till. Utseendet är viktigare än funktionen, säger hon och ler.

Monica gillar vackra och söta föremål. De behöver inte vara dyra, men får gärna berätta en historia. Mycket av inredningen hos familjen Jansson kommer från Monicas eller Lars-Olovs släktingar. Annat är fyndat på auktioner eller loppmarknader.

– Ibland gömmer jag det jag kommer hem med. Och jag svårt att slänga också, erkänner Monica.

Även om hon gillar 40-talsstilen på huset, så har hon länge velat göra om i köket där inredningen nästan är lika gammal som huset med platsbyggda skåp, varav vissa är snedställda.

– Jag har sett ett fint Vansbrokök, men det är så svårt att bestämma sig. Och ungdomarna tycker att det är charmigt som det är, säger Monica.

– Kanske vi lackar om luckorna bara och köper nya vitvaror.