Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgi lockade få

Helt bortkommen känner sig inte Janne Lucas Persson i Säterdalens rotunda.
– Jag var här i slutet av 70-talet och början av 80-talet med ett annat band.
– Det var förstås ett tag sedan, säger han och flinar.

Annons

Nostalgikväll i Säterdalen med åtta legendariska musiker i två kändisband från 60-talet - ett av dem från Säter dessutom, borde väl dra storpublik i höstmörkret.

Men icke. När man kikar runt i rotundan går det inte att räkna till 100 ens. Kanske 80, men då ingår musiker och personal.

– Ja, det känns väldigt tråkigt men också förvånande, säger arrangören Thomas Jansson. Vi trodde det skulle komma mycket folk, särskilt som Lucas var inbjuden.

Det gamla Göteborgsbandet Lucas med Janne Lucas Persson i spetsen, återuppstod kvällen till ära.

– Uffe Caresten ringde och frågade om jag var ledig och det var jag, säger Janne Lucas. Vi har bara spelat tillsammans två gånger sedan vi lade ner bandet 1969.

Nu sitter de bakom scenen och går igenom de 17 låtar som ska framföras i Säterdalen.

– Vi kör samma repertoar som vi gjorde för 45 år sedan, lite Chuck Barry, Mose Allison, Jerry Lee Lewis och lite Rolling Stones. Det ska bli jättekul, säger Janne Lucas Persson.

Också han är lite bekymrad över publiksiffran.

– Hoppas det dräller in folk snart. Annars lirar vi för dem som är här. Det blir ingen skillnad.

Nja, något dräll blir det inte och det blir inte direkt trångt heller, varken på dansgolvet eller vid borden. Men sinnesstämningen var det inget fel på hos dem som kommit för att lyssna och skaka loss till gamla godingar från 1950- 60- och 70-talen.

Först ut på scenen denna kväll är Hedemorabandet Get Back med Idol-Frida Josefsson och mamma Annelie som gäster.

Därefter är det hemmasönerna Jan Larsson, Sten Larsson, Kenneth Backelin och Henrik Ljungström med gruppen The Flippers som startade 1964 och blev rikskända över en natt tack vare Sveriges Radios pop- rock- och tvist-tävlingar.

– Vi var med där och kom tvåa ett år, minns Jan Larsson.

I Svenskt rockarkiv kan man notera att kvartetten från Säter gjorde succé 1965 då de besegrade 458 andra musikgrupper:

"Tvåa blev de långhåriga publikfavoriterna Flippers från Säter i Dalarna. Kraftiga missnöjesyttringar hördes från den unga publiken när det stod klart att de korthåriga Tronics från Göteborg istället hade vunnit."

Det var då det. I dag är de alla pensionärer:

– Kenneth och jag har fortsatt spela regelbundet genom åren, men Sten och Henrik har hållit upp i 40 år.

Han berättar att de på senare år genomför ett par spelningar om året och träffas med jämna mellanrum för att repa - på hemligt ställe.

– Sten och jag bor kvar i kommunen, Henrik bor i Stockholm och har inte så långt att åka. Kenneth bor numera i Kungsbacka och kan inte vara med lika ofta.

Och roligt har de - de långhåriga ungdomarna som nu blivit mindre långhåriga gubbar.

– Sista april 2010 spelade vi på en privat fest i Hedemora. Det kom 400 personer för att lyssna. Då är det roligt att stå på scenen, tycker Jan Larsson.