Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norströms krökta flaggstång väcker känslor

I veckan restes konstnären Mattias Norströms installation "Du gamla du fria" i Göteborg. En krökt flaggstång med en slokande svensk flagga som väckt starka reaktioner.

Mattias Norström, uppvuxen i Gagnef är först ut i ICIA - Institute for Contemporary Ideas and Arts - utställningsserie "Lagens estetik" som bland annat tar upp migration i relation till idén om svenskhet.

Installationen som uppfördes i Vasaparken i Göteborg i onsdags har redan lyckats röra upp starka känslor som förts fram i tv, tidningar och i sociala medier.

En dam säger till Göteborgs-Posten: "Jag skälvde och grät när jag såg hur de hade skändat flaggan. Fruktansvärt. Jag vill inte gå förbi med mina barnbarn där längre, hur ska jag kunna förklara detta för dem?"

Är du förvånad över reaktionerna?

– Egentligen inte. Jag har arbetat med verket i mitt huvud i flera år och inser så klart tolkningspotentialen. Jag är väldigt glad över att verket debatteras, jag tror att det kan leda till något bra, säger Norström.

Det är inte att skända flaggan?

– Nej, jag tycker snarare att det är en hyllning, sällan har väl flaggan fått så mycket uppmärksamhet. Och jag tycker att det finns hopp i verket, när det fläktar kan man se hur flaggan kämpar och försöker resa sig.

Hur ser din idé ut bakom "Du gamla du fria"?

– Som konstnär har jag alltid arbetat med tydliga symboler som objekt och konstruktion. Flaggan är en sådan laddad symbol. Men för mig är det främst är en poetisk gestaltning av en inre känsla, som att stången, kroppen, krökts under huvudet, som är flaggan.

– Men det handlar också så klart om tankar jag har burit på om landet och gränser, vem som får komma in och vem som får stå utanför. Frågor om jag själv tagit tillräckligt ansvar. Men det finns också en humor i verket, man skrattar till och sedan sätter det i gång tankar, det tycker jag gör det till ett bra verk.

Utställningen pågår till den 30 september, 2016.