Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norske skog fortsätter att stänga ned

Ofta nämns Norske Skog som en del i en kommande strukturering av tidnings- och journalpappersmarknaden i Europa och världen som präglas av betydande överkapacitet. Men de senaste kvartalsrapporterna från Stora Enso Kvarnsvedens konkurrenter visar att respektive koncern själva minskar sin kapacitet.

Stora Ensos konkurrent Norske Skog fortsätter att blöda och skär ned och avyttrarytterligare kapacitet på tidningspappersmarknaden.

Norske skog har lyckats minska kvartalförlusten från 1841 miljoner norska kronor till 433 miljoner. Försäljningen minskade från 4,8 miljarder till 4,1 miljarder och det förklaras av att Norske skog stängt tidningspappersbruket Follum i Norge med 356 anställda och ett papperstonnage på 290 000 ton samt sålt ett tidningspappersbruk i Sydamerika.

Norske Skog sålde i oktober bruket Parenco i Nederländerna med 265 anställda som också gör magsins- och tidningspapper och fabriken byggas om för tillverkning av andra produkter i H2 Equity Partners regi.

Under kvartalet meddelade Norske Skog stängning av en tidningspappersmaskin i Nya Zeeland och en annan plan i Australien som tar bort 250 000 ton tidningspapper från marknaden.

Norske Skog är dock en fortsatt konkurrent till Kvarnsveden med produktion av tidnings- och journalpapper i Europa med produktionsanläggningar i Norge, Tyskland, Frankrike och Österrike.