Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norska veteraner i Furudal

- Dessa veteraner, totalt 16 000 i landet, var de som avväpnade tyskarna efter kapitulationen. Utan dem hade risken för kaos och lynchningar varit stor. I Furudal fanns två av utbildningsplatserna, Tappudden och Skålmyra. Det är också anledningen till att veteranmuseet kom till i Furudals bruk 1994, som en 50-årsmarkering av ett befriat Norge, säger arrangören och eldsjälen Lennart öhnell.

På plats i Furudal fanns 80-årige veteranen Leif Olsson från Oslo.

- Detta är första gången jag är över till Furudal på en veteranträff. När jag kom till Sverige 1940 var jag en av de yngsta, 17 år. Jag utbildades på Älgberget vid Falun. Det är nu en märklig känsla att besöka Sverige efter så många år och återuppleva minnen - och träffa andra veteraner. Jag har bara goda minnen från Sverige och av svenskarna. Vi är i grunden samma människor, säger Leif Olsson.

Till Furudal kom i år ett 90-tal norska veteraner. Huvudtalare var norske militärattachéen Gunnar Helöe och Michaels Williams, ordförande för flyktingorganisationen FARR.

Torsdagens evenemang flyttades in från den sedvanliga utomhusplatsen till Kättingsmedjans fläktförsedda lokaler.

- Värmen var alltför hög utomhus. Vi måste komma ihåg att de flesta av deltagarna är över 90 år, säger Lennart Öhnell.