Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrmän åtalade för jaktbrott sköt efter ripor på Fulufjället

Tisdagen den 30 oktober ställs tre unga norrmän inför Mora tingsrätt, åtalade för jaktbrott. Den 8 oktober 2011 ertappades de då de var ute på ripjakt på Fulufjället.

Annons

Norrmännen upptäcktes av en jaktledare som tillsammans med sin fru, dotter och en kompis gick upp på fjället för att jaga ripa på Bergådalens ripjägares jaktmark. De gick Kungsleden från Gördalen österut. Uppe på fjället såg de en hund och fyra personer på cirka en kilometers avstånd, norr om dem mot Rävloken. Jaktledaren och hans sällskap misstänkte att det här kunde vara tjuvjägare så de gick efter de fyra männen. Två skott hördes och de såg ripor flyga upp. Männen gick undan och försvann i några svackor men jaktledaren och hans kompis lyckades lokalisera dem. Det visade sig vara fyra norrmän i 20-årsåldern. Tre av dem hade vapen och norska jaktavgiftskort som jaktledaren tog i beslag sedan han ringt svensk polis.

Norrmännen uppgav att de köpt jaktkort för Fulufjället men de hade inga sådana kort. De förklarade att de ännu inte skjutit någon fågel.

Jaktledaren uppmanade dem att gå till Kungsleden och avlägsna sig från platsen.

Senare på dagen då jaktledaren och hans sällskap återkom till platsen kom hans hund med en ripa i munnen. Ripan levde men den var vingskjuten. Ingen i jaktledarens sällskap hade skjutit mot ripa i området.