Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrbärke församling säljer även komministergården

Norrbärke församling har under året sålt tre fastigheter men behåller än så länge komministergården på Kyrkogatan. Det är dock en tidsfråga innan även den läggs ut till försäljning.
– Då har vi bara kyrkan kvar och den gör vi oss inte av med, säger kyrkoherde Niklas Lång något skämtsamt.

Inom församlingen har man kommit fram till att det inte kan vara ekonomiskt försvarbart att behålla komministergården, belägen mellan hamnen och kyrkan.

– Det känns inte ändamålsenligt i dagens läge och det kostar väldigt mycket. Så här gör man i många svenska församlingar och säljer ut dyra prästbostäder.

Av allt att döma blev Bodil Engström den sista präst som kom att bo i komministergården. Byggnaden kan för övrigt vara en av Smedjebackens äldsta. Engström har slutat i församlingen och tidigare kyrkoherden, Willy Ekström, vikarierar på den tjänsten fram till årsskiftet.

Under året har Norrbärkegården, Församlingshemmet och Församlingsexpeditionen sålts och verksamheten koncentrerats till Kyrkans hus i före detta Rubens möbler.

– Det har blivit väldigt bra. Vi har anpassat våra lokaler till behoven och slipper oroa oss för framtida fastighetsunderhåll eftersom vi numera är hyresgäster, noterar kyrkoherden.

Trots intäkter från fastighetsförsäljning kommer verksamheten i år att ge ett rejält minus. Hur mycket kan kyrkoherden inte ge någon prognos på just nu.

– Vi fick en hel del kostnader i samband med flytten, som blev dyrare än vi räknade med, bland annat inventarieinköp.

Driften av kyrkogården har varit kostsam de senaste åren och inneburit ständiga underskott, som växt till stora belopp.

– Man kan konstatera att vi haft mer personal på kyrkogården än vi haft råd till och det har vi försökt att komma till rätta med. Vi har dragit in på sommarjobb för skolungdomar och begränsat antalet säsongsanställda Men det har fått till följd att skötseln på kyrkogården inte varit lika bra som tidigare. Det beklagar vi och försöker hitta sätt att effektivsera arbetet på kyrkogården och göra det mer rationellt, förklarar Lång.

I församlingsverksamheten finns 16 anställda och inom kyrkogårds- och begravningsdelen arbetar nio personer, dessutom finns 4,5 tjänster för säsongsanställning.

Någon höjning av avgifterna föreslås inte för nästa år.

– Vi kommer att debitera 1,11 kronor i kyrkoavgift och 29 öre i begravningsavgift. Den som lämnat kyrkan måste fortsätta betala begravningsavgift, tydliggör kyrkoherden.

Som trenden varit de senaste åren fortsätter människor att lämna kyrkan. I Norrbärke församling minskade tillhörigheten från 79,1 procent av befolkningen till 77,7.

Niklas Lång är ändå väldigt glad över att det fortfarande är så många som vill vara medlemmar i församlingen.

– Det är inte bara vi inom kyrkan som känner av ett medlemstapp. Det är en trend i samhället som drabbar många organisationer, folkrörelser och politiska partier. Många med mig är bekymrade över den samhällsutvecklingen när engagemanget minskar bland människor.