Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra Backa börjar ta form

150 stålpelare ska resas för Ikanos första handelshus på Norra Backa.
Arbetet har påbörjats i veckan.
I december börjar bygget av det andra handelshuset som bland annat ska rymma Coop Forum.

Annons

Under många månader har Norra Backa mest bestått av jordhögar och vattenpölar.

Nu händer saker.

Efter omfattande markarbeten börjar konturerna av det nya handelsområdet kunna skönjas.

Byggföretaget HMB svarar för Ikano Retail Centres första handelshus. I veckan har stålpelarna börjat resas. Byggnaden blir på 12 722 kvadratmeter.

Sammanlagt ska 150 pelare upp. De levereras av Borlängeföretaget Scandinavian WeldTech, som i principsvarar för hela stommen

– Pelarna är betongfyllda för att klara brandkraven, berättar Daniel Andersson, HMB:s platschef.

Arbetet har börjat med den del av huset som hamnar närmast Ikeas område. HMB har i dag 16 personer i gång på Norra Backa, och när jobbet är som mest intensivt kommer 40-talet personer att sysselsättas.

I det hus som byggs nu kommer Clas Ohlson, Intersport, Jula och ytterligare en butik att öppna under hösten 2013. Handelshuset ska slutbesiktigas den 20 augusti 2013.

– Det mesta av väggen ska vara uppe i januari, berättar Daniel Andersson.

När det gäller byggstarten för Ikanos andra hus så sker den i december. ikano Retail Centres har genomfört en upphandling och bygguppdraget har gått till Fastec. Ordern är värd drygt 44 miljoner. Markjobb och installationer ingår inte, de delarna utförs av andra företag.

– Vi håller på att titta på hur vi ska bemanna organisationen. Vi jobbar generellt sett mycket med lokala underentreprenörer, säger Ulf Östberg, Fastecs vd.

Byggnadsytan är cirka 9 000 kvadratmeter. Fastec har tidigare varit engagerat i projekt i Borlänge, bland annat Ica Maxi. Fastec är en franchisekedja.

– Hur vi ska genomföra det här bygget tittar vi på, om det blir någon medlemsföretagare eller om vi bygger själva, säger Ulf Östberg.

I september 2013 ska byggnaden stå klar. Här kommer bland annat Coop Forum att flytta in.

– Det är kul att få bygga åt Ikano. Jag tror det är ett av de första jobben vi gör åt dem och det är en rejäl bit att ta i, konstaterar Ulf Östberg.