Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Normets kemikalietillverkning hamnade i Smedjebacken

Närheten till den kommunala vattentäkten gjorde det näst intill omöjligt för Normet att få tillstånd att på sin fastighet i Östansbo starta tillverkning av kemikalier för betongsprutning av tunnlar och bergrum.
Lösningen fanns i grannkommunen Smedjebacken och företaget Dalazink på Vilmoren. Där hyr Normet in sig och investerar fem-sex miljoner i en kemikaliefabrik.

Annons

Tryggve Sjöberg, tidigare ägare till den del i Essverk som finska Normet köpte upp, har lyckats komma loss från ett schweiziskt torsdagsbesök på företagets anläggning i Ludvika för att berätta om satsningen i Smedjebacken.

– Idealet hade förstås varit att ha allting samlat i Östansbo men när det nu inte gick tror jag det här blir riktigt bra, säger Sjöberg och tittar mot den del av Dalazink, som Normet kommer att hyra.

Det handlar om 1 100 kvadratmeter, som nu håller på att ställas i ordning.

– Bland annat ska sju tankar för blandning och lagring ställas hit, förklarar Sjöberg, som också noterar att miljökraven är stränga för verksamheter med kemikalier.

Tankarna, merparten med en volym på 25 kubikmeter, ska placeras i en bassängliknande inhägnad för att inte kemikalier ska kunna spridas om någon av dem skulle springa läck.

Kemikalier, bara ordet låter miljöfientligt.

– Men vi är trygga i den process vi ska hålla på med. Råvaran är torr pellets och stavar som transporteras hit i säckar. Sedan tillsätter vi vatten i blandningstankarna och den färdiga produkten tappas i tankbilar och körs ut till kunden. Processen är helt sluten och den personal som ska jobba med tillverkningen kommer inte i kontakt med kemikalierna, uppger Tryggve Sjöberg.

Årsproduktionen beräknas till 2 000 till 3 000 ton, fördelad på två typer av produkter. Marknaden finns i Norden och kontakter har också etablerats i ryska Karelen.

LKAB:s kraftiga gruvsatsning i norr är en hyperintressant marknad för Normet, där ständigt nya gruvgångar ska betongsprutas.

– Det är en gigantisk marknad. LKAB gör av med 300 000 kubikmeter betong om året och i varje kubikmeter behövs 30 kilo kemikalier. Kiruna står för övrigt för tio procent av hela den svenska betongförbrukningen.

Sjöberg konstaterar att Normet har ett komplett paket för den här typen av jobb med besprutningsaggregat, kemikalier och personalutbildning.

Till en början kommer Normet att hyra in personal från Dalazink till sin kemikaliefabrik men Sjöbergs plan är att med tiden sätta dit eget folk, kanske tre-fyra personer.

– Ulf Seger, som äger Dalazink, har varit till ovärderlig hjälp. Han kan ju det här med kemikalier sedan tidigare. Även från Smedjebackens kommuns sida har man varit väldigt hjälpsam, berömmer Tryggve Sjöberg.

I slutet på nästa månad är det tänkt att produktionen ska kunna starta.