Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordulv och Wolf Army överklagar skyddsjakt på varg

Intresseorganisationerna Nordulv och Wolf Army Sweden har i dag överklagat beslutet på att genomföra skyddsjakt i Falu kommun.

Överklagan inkom på tisdag morgon men registrerades först och skickades vidare till Naturvårdsverket vid lunchtid.

- Risken finns ju att föreningarna inte bedöms som sakägare i frågan och fråntas ärendet, men det är upp till naturvårdsverket att besluta, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Dalarna.

Hur ser du på frågan kring skyddsjakten?
- Vi har fattat ett skyddsjaktbeslut där och jag vet inte om det är så mycket att tillägga kring det hela.

I ett pressmeddelande från föreningen Nordulv så skriver man att:
"Föreningen Nordulv anser inte att detta är förenligt med Habitatdirektivet och EU-kommissionens intentioner."

Nordulv uppger även att man uppmärksammat EU-kommissionen om ärendet.

Det var efter upprepade vargangrepp mot får som länsstyrelsen beslutade att godkänna skyddsjaktsansökan i Björnåsreviret i trakterna kring Övertänger/Lamborn.

Anledningen till att man ändrade sig beror på att fäbodbrukarna flyttat sina får till hägn närmare platser där fler människor rör sig. Detta hjälpte inte utan vargen följde efter.

Det var fäbodbrukaren Hans-Olov Backlunds skyddsjaktansökan som beviljades. Backlund fick ett antal får vargdödade vid sin fäbod som ligger vid Nysjön och upphörde med sitt fäbodbruk efter attackerna.

Tidigare hade länsstyrelsen avslagit skyddsjakt med motiveringen att det funnits brister i stängslingen vid fäbodarna.