Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordströms svar skapar bara fler frågor

Anita Nordström säger i sin replik att "kvalitet kostar". Jag håller med om det, men jag anser till skillnad från Nordström att den inte får kosta hur mycket som helst.

Det vi moderater gjort är att jämföra kostnaden för äldrevården i Borlänge med en likvärdig jämförelsekommun och jämförelsen faller ut till Borlänges nackdel med hela 97 miljoner kr.

Varför kostnaden är så mycket högre i just Borlänge får vi inget svar på i BT (200713). Det hade varit intressant att få ett tydligt svar.

Anita Nordström pekar istället på vad som gjorts för att åstadkomma en budget i balans. Jag har inte kritiserat eller ifrågasatt omsorgsnämnden för en budget i obalans. Jag måste dock tillstå att Anita Nordström är en osedvanligt skicklig budgetförhandlare som övertalat sina partivänner att tilldela hennes nämnd nästan 100 miljoner kr extra och det i en högskattekommun som Borlänge. Du är en duktig budgetförhandlare!

Det hade bara fattats att man inte skulle kunna hålla den budgeten. Kvalitet kostar, som sagt. Men vad har då gjorts i Borlänge för att ha en hög kvalité inom äldreomsorgen. Jag letar och letar i Nordströms artikel efter exempel på hur kvaliteten höjts i Borlänges äldreomsorg, men finner inget svar.

Det enda som sägs är att man tagit fram ”tänkbara förslag”. Vad nu det är? Nordström pekar på Pandemin och dess kostnader.

Vilka kostnader för kommunen undrar jag. Den socialdemokratiska regeringen har ju lovat att svara för dessa och jag lever i tron på att regeringen talar sanning när man lovar detta.

Nordström svar på mitt ifrågasättande av de höga kostnaderna inom Borlänges äldreomsorg leder bara till fler frågor och inga svar.

Mitt förslag till Anita Nordström och socialdemokraterna är att ta lärdom av de kommuner som är mer framgångsrika inom äldreomsorgen vad gäller såväl kvalitet som kostnadseffektivitet. Lyssna på de goda exemplen och ta efter.

Peter Henriksson, moderat fullmäktigeledamot Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel