Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkalk AB kör kalk till Gällivare

Den här veckan kommer tre provtransporter av kalk att transporteras av Inlandsbanan AB från kalkbruket i Kallholen, Orsa, till Gällivare.
– Provtågen är ett samarbete mellan Nordkalk, LKAB, Inlandståget och Inlandsbanan, säger Inlandsbanans vd Otto Nilsson.

Orsakalk ägs av Nordkalk AB och verksamheten har gått med styrfart sedan början av 1980-talet. Nu kan det vara möjligt att en större produktion kommer i gång igen. Enligt Otto Nilsson är det inte den stoppade utvidgningen på Gotland som gör att Nordkalk fått ett ökat intresse för Orsakalk.

– Vi har jobbat flera år med frågan att köra kalk från Kallholen på inlandsbanan. I oktober förra året blev diskussionerna intensivare. Ett problem vi hade var sträckan Arvidsjaur - Jokkmokk. Där var bärigheten dålig tidigare, men har åtgärdats under sommaren.

Provtransporterna den här veckan kommer att ge svar på om det är realistiskt att köra kalken på inlandsbanan.

– Vad vi vill ha svar på är främst gångtid och bränsleförbrukning. Efter provkörningarna kommer utvärdering att ske och eventuella reguljära transporter kommer att kunna starta redan till våren.