Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordens största quiltutställning

/
  • Lapptäcken gjorda av Anna-Karin Andemo, som har quiltat efter ett fotografi av barn i folkdräkt och Anders Zorns Midsommardans.
  • En quiltförening från Danmark hade gjort ett gemensamt projekt bestående av små quiltar med inspiration från en resa till nöjesparken Tivoli i Köpenhamn.
  • Några av verken på utställningen.
  • Det här lapptäcket är gjort av 1250 tygbitar i triangelform, vilket vittnar om att tålamod är en quiltares bästa vän.
  • För den som ville ha inspiration fanns det mycket av den varan att ta in på utställningen, närmare bestämt 458 olika lapptäcken.
  • Agneta Rönnbäck, Irene Haltine och Gertzie Nilsson, var tre av de runt 2500 besökare som under veckan besökte utställningen.

För sjunde året i rad har nu Ovansiljans quiltförening anordnat utställning i Mora, i år med föreningar från hela Norden.

Annons

I Unihoc Arena har man under en vecka kunnat beskåda 458 stycken quiltade verk. Nytt för utställningen i år är att man även har bjudit in föreningar från resten av Norden, berättar Rolf Melin.

– Det är nordens största utställning i sitt slag. Vanligt folk förstår nog inte hur stort det här är, vi har haft besökare som åkt ända från Danmark bara för att få inspiration här.

Det är quiltare från sex olika föreningar i Norden som har ställt ut sina verk. Rolf Melin berättar att man med hjälp av vilka färger det är på lapptäckena kan se varifrån de kommer.

– Längre söderut använder man mer klara färger och här håller vi oss till jordnära nyanser.

Rolf Melin uppskattar antalet besökare på årets utställning till runt 2500 stycken. Tre av de som betraktade verken under fredagen var Agneta Rönnbeck från Luleå, Irene Haltine från Mora och Gertzie Nilsson från Säter. De quiltar inte själva men tror sig kunna bli inspirerade av de olika verken.

– Man blir ju lite sugen på att börja, men det får nog bli när man bli pensionär i så fall, säger Agneta Rönnbeck.

Annons