Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norden får sin Tour

Februari saknar stora tävlingar när det inte är OS– och VM–år.
Det vill internationella skidförbundet (FIS) råda bot på med en ny tour, Tour de Norden.
– Vi kan göra något bra av det och tillföra sporten något extra, säger Niklas Carlsson, förbundsdirektör i det svenska skidförbundet.

Annons

Idén är rykande färsk. Den kom upp i helgen när FIS hade höstmöte i Zürich för alla grenar.

Till en början handlade diskussionerna om att få till någon form av Tour VM de mästerskapsfria åren. Men den idén föll, denna gång, på en del rättighetsfrågor, bland annat när det gäller tv-sändningar.

Då gick frågan över till de enskilda förbunden och förslaget om en tour i Norden dök upp. Sverige och Norge nappade på idén.

– Vi kan ju som bekant genomföra bra tävlingar.

– Det är ett fint erbjudande av Internationella skidförbundet och vi ser gärna ett samarbete med svenskarna, säger Torbjörn Skogstad i norska skidförbundets längdkommitté till TT.

Eftersom tankarna om en Tour de Norden är så pass nya återstår en hel del diskussioner.

– Vi måste prata om hur det ska se ut och hur det ska genomföras.

I tid ligger premiären på Tour de Norden fyra år framåt i tiden, år 2016.

– Nästa möte med FIS är i juni nästa år och tills dess måste vi ha ett förslag klart.

Är det inte aktuellt att också engagera Finland i planerna?

– Än så länge är det bara diskussioner mellan Sverige och Norge.

Konkurrerar inte det här med Tour de Ski?

– Nej. Tour de Ski avgörs i årsskiftet. Det här ligger en fyra, fem veckor senare, säger Niklas Carlsson.

Men orkar åkarna med ytterligare en tour?

– Jag tror, om vi lyssnat på åkarna när Tour de Ski infördes, så hade vi inte haft någon tour alls. De var rädda för att det skulle bli för mycket på programmet. Den här touren blir inte lika stor och i februari finns inga stora tävlingar när det inte är OS och VM. Så det blir inga problem med det här.

Det var norrmannen Vegard Ulvang som lanserade idén om en Tour de Ski, liknande cykelns Tour de France, år 2004. Hans tanke var att den skulle gå i Norge och Sverige, med bland annat Vasaloppet, och sedan också köras ute i Europa vart annat år. Tour de Ski har dock aldrig körts i Norden utan permanentats i Mellaneuropa.

En nyhet, redan till den här säsongen, är att en bilbonus införs i världscupen. Det införs bonussekunder i cupen, i Kuusamo, Tour de Ski, Holmenkollen och i finalen i Falun. Den åkare som vinner den kampen kan kvittera ut en ny bil efter säsongen.