Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nollning" inför skolstarten spårade ur

Skidgymnasiet i Mora skakas av en så kallad nollning som gick över styr.
Lägenheter har förstörts och en elev har fått ett hårt piskrapp.
– Det här har skett bakom ryggen på oss, säger Lars Lisspers, ansvarig rektor för idrottsutbildningarna vid S:t Mikaelsskolan.

I samband med skolstarten på gymnasieskolor förekommer ofta olika invigningsritualer, så kallad nollning, där äldre elever utsätter de nyanlända för olika typer av uppdrag. Vid skidgymnasiet i Järpen, Jämtland, uppdagades det nyligen att nybörjarna tvingats äta kattmat.

Nu har ett nytt övertramp skett – med elever från S:t Mikaelsskolan i Mora.

Moras skidgymnasium har riksintag på grenarna längdåkning och skidorientering. Något som innebär att elever från hela landet kan söka de eftertraktade platserna.

Under inskrivningsdatumet, den 20 augusti, började så sakta uppgifter sippra ut om att något hade hänt, dagen innan, då eleverna precis hade flyttat in.

Den planerade uppstarten vid skolan fick därför en helt annan inledning.

– De aktiviteter vi hade tänkt göra med eleverna fick vi ställa in och i stället sitta och prata om det här, fortsätter Lisspers.

Det var vid en "fysisk aktivitet" som det hela spårade ur.

– Äldre elever tog med yngre elever ut på en fysisk aktivitet och där någon ska ha stått med björkris och dragit till.

Åtminstone en elev har fått ett hårt piskrapp över ryggen.

Men det stannade inte vid det. Elevers lägenheter har också utsatts för sabotage, enligt olika uppgiftslämnare som DT har varit i kontakt med.

Lars Lisspers tar starkt avstånd från det inträffade.

– Det här har skett bakom ryggen på oss. Vår tradition är att vi inte har någon nollning eller inspark för att vi anser att det är kränkande.

I stället för inkilningsriter brukar skolan, tillsammans med eleverna, komma överens om gemensamma aktiviteter under den första veckan där syftet är att stärka gemenskapen.

Nu ställdes dessa aktiviteter in och ordet "värdegrund" blev i stället det centrala.

– Alla verkar inte ha förstått vad det innebär...

Ingen polisanmälan har gjorts . Enligt Lisspers vet skolledningen fortfarande inte vem som har delat ut det hårda rappet och vem som har fått ta emot detsamma.

– Jag har kollat med mina lärare som i sin tur försökt att kontrollera det, men vi vet inte vilka som är inblandade.

Bland elever som dt talat med är det dock väl känt vad som hänt och vilka som varit med. Många är upprörda över att nollningen gick över styr.

Hur agerar ni för att det här inte ska hända igen?

– Ja, hur ska vi agera när det sker aktiviteter innan skolan ens har hunnit starta – en väldigt bra fråga. Vi kommer att fortsätta arbetet mot kränkande behandlingar. Skolans uppdrag är, bland annat, att från dag ett till skolslut få alla elever att veta vad värdegrunden står för, säger Lars Lisspers.

Vad har ni för koll på eleverna från det att de flyttar in tills det att skolan startar?

– Vi möter upp eleverna där de får sina nycklar och flyttar in, men vi har inga aktiviteter med dem, förklarar Lars Lisspers.