Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nollintag gav miljoner i tappad skolpeng

Faluns kommunala gymnasium förlorade cirka 3,2 miljoner kronor i skolpeng på att ha nollintag till sin idrottsprofil inför läsåret 2012/13.
Det menar Svante Parsjö Tegnér (FP) i en interpellation ställd till skolnämndens ordförande Daniel Riazat (V).

Annons

Det var i våras som skolförvaltningen tog ett beslut om att det skulle införas ett nollintag till idrottsprofilen inför läsåret 2012/13. Motiveringen var att det skulle sparas pengar.

Frågan lyftes aldrig till skolnämnden, men ansvariga politiker har hela tiden utåt sett ställt sig bakom tjänstemannabeslutet, och pekat på att beslutet grundade sig på att regeringen avskaffat idrottsprofilen.

– Det vittnar om en djup okunskap. Idrottsprofilen bygger på nationella kurser fastställda av skolverket. Det är upp till varje gymnasieskola att erbjuda dessa kurser. Friskolorna i Falun gör det, men den kommunala gymnasieskolan gör det inte, säger Svante Parsjö Tegnér och fortsätter:

– Ledningen och ansvariga politiker fokuserade sig enbart på kostnader, som inte har minskat, men glömde helt bort att det fanns en intäktssida - skolpengen. Då elever i årskurs 2 och 3 fick fortsätta idrottsprofilen har inte en enda krona sparats in på hallar och instruktörer. En konferenstid ligger också fortfarande kvar på måndagar för att elever ska kunna ha idrott.

Tillsammans med ansvariga för idrottsprogrammet på Lugnetgymnasiet har Svante Parsjö Tegnér tittat närmare på hur beslutet om nollintag till idrottsprofilen slagit mot Falu gymnasium.

– Många elever har sökt sig till friskolorna i stället. Yrkesakademin agerade direkt efter att beslutet kom och utökade sin idrottsprofil med innebandy. YA engagerade elittränaren Rickard Hedlund för detta, vilket visade på att man gjorde en rejäl satsning. Andra friskolor erbjöd också idrottsprofil efter kommunens beslut.

– Flera år av hårt arbete för att profilera och att erbjuda ett konkurrenskraftigt kommunalt gymnasium med idrottsprofil är spolierat, säger Svante Parsjö Tegnér.

13 elever som sökt Falu gymnasium på grund av idrottsprofil/NIU valde andra skolor. Sju av dessa 13 elever bor i annan kommun än Falun. Sju elever som gick byggprogrammet årskurs 1 på Lugnetgymnasiet (idrottsprofil - innebandy) har lämnat skolan och går i dag årskurs 2 på YA i stället.

– Om man tittar på vad Falu kommun kunnat få i skolpeng för dessa elever, så handlar det sammanfattningsvis om cirka 3,2 miljoner kronor i förlorad skolpeng. Kostnaderna för idrottsprofilen är betydligt lägre än så - 300 000 kronor.

– För mig är det obegripligt att Falu gymnasium inte satsar på idrottsprofil i en stark idrottsstad. Beslutet är destruktivt taget och man har inte lyssnat, varken på lärare eller elever, säger Svante Parsjö Tegnér, som själv jobbar som lärare på Lugnetgymnasiet.