Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zornspelet väl värt att se

Annons

Zornspelet börjar bli en del av sommaren i Dalarna. Det är nu nästan nio år sedan Martin Göthberg och Britti Halvarsson startade en läsårslång Zornspelskurs på Mora folkhögskola. Då fanns bara en idé och 18 amatörer. Sommaren 1998 var det premiär för en sommarteater som följer Anders och Emma Zorns liv. Sedan premiären har spelet också visats 1999, 2000, 2002 och 2004.

Undertecknad bänkade sig framför Zornspelet för första gången när genrepet spelades upp, i onsdags kväll. Bara tre dagar till premiären och nu ska allt sitta.

-Det går jättebra, det går lite fortare än på förra genomgången. Scenbytena sitter bättre, sade regissören Martin Göthberg, och såg nöjd ut.

Och det är bara att hålla med. Alla ser ut att veta vad de ska göra och var de ska vara, även i de något rörigare scenerna, när nästan alla i ensemblen är på scen samtidigt. Om de gör några misstag reparerar de dem så smidigt att publiken inte ser dem.

Rollerna tillsattes i slutet av förra året och repetitionerna har pågått hela våren. Många av skådespelarna är nya, många är unga. Yngst av alla är de två åttaåringarna som delar på rollen som Nils Geber, Emmas systerson. På genrepet spelades han lysande, och porträttlikt, av Philip Bladh.

Den som sett föreställningen tidigare kommer att mötas av en del nyheter, förutom alla nya skådespelare. De första fyra akterna från förra gången har skrivits ihop till en, en helt ny scen visar Emmas barndom.

Zornspelsnovis som jag är kan jag inte säga ifall omskrivningarna gör spelet bättre, eller sämre, men jag tycker spelet går framåt i god takt. Tempot växlar mellan ett högre och ett lägre hela tiden och det gör att det är lätt att hänga med även om man inte har någon djupare kunskap om Anders Zorns liv.

Det är aldrig förvirrande, aldrig konstigt, men hela tiden underhållande. Jag går därifrån glad, för jag känner att jag har fått ta del av någonting bra, och för att jag har lärt mig något om Zorn, om hans liv och hans betydelse för Mora.

Att man hela tiden kan följa hans liv även i hans konst, som visas i bakgrunden, gör det ännu bättre.

Skådespelarna gör ett utmärkt jobb, allihop. Det finns en entusiasm och en kärlek som når ut till publiken. Den tre kvinnor starka orkestern ska inte glömmas bort, musiken är viktig i spelet och Alexandra Särström, Åsa Sundstedt och Mia Eriksson framför den på bästa sätt.

Över 12000 personer har redan sett Zornspelet. I år blir det elva föreställningar, inklusive två galaföreställningar, i bygdegården i Bonäs. Premiär på midsommardagen. Om du inte har sett spelet förr, gör det nu. Om du har sett det förr, gå och se det igen.

SOFIA HOLMSTRÖM

Mer läsning

Annons