Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zorn och musiken

Annons

August Strindberg drev med Anders Zorn under ett av Zorns besök vid en av musiksällskapet Beethovengubbarnes sammankomster i Blå tornet:

- Det här tycks inte passa Zorn riktigt. Ska vi ge honom något mera lantligt? Ska vi ge honom lite Brahms?

Senare på kvällen berättade Zorn för Albert Engström om sin musiksyn (och sin syn på Strindberg).

- Och så Beethoven, när vi ska vara glada kamrater tillsammans, när det finns så vackra svenska melodier. Han är nog inte riktigt frisk i magen.

Musiken var allestädes närvarande i Zorns liv. Han spelade själv pipa, gitarr, dragspel och ocarina. Han var en utmärkt dansör. Han tycks ha sjungit mycket och hade om man får tro Karlfeldt en fin tenor.

Lagom till en utställning i Zornmuseet om Zorn och musiken, självklar 100 år efter tävlingen i Gesunda, är Märta Ramsten och Gunnar Ternhag färdiga med en stor bok i ämnet. Också för författarna tycks det märkligt att denna aspekt på Zorns person varit så oskildrad.

Alla Zorns biografer har beskrivit hans person, trots att få verk har något psykologiskt djup eller behandlar någon idé- eller symbolvärld. Ändå har ingen av dem som skrivit större arbeten om Zorn insett att det finns mycket att hitta i ämnet Zorn och musiken.

Den nya utställningen i Zornmuseet skildrar tre saker: Spelmanstävlingarna 1906-8, Zorn som samlare av musikföremål och instrument samt Zorn som skildrare av musik.

Cirka 40 av Zorns verk skildrar musik på något sätt. Det är en mycket liten del av Zorns stora produktion, men några av verken är å andra sidan betydande. Det gäller till exempel porträtten Timas Hans (1911), Sparf Anders (1909) och Hins Anders (1904). Skildringarna av dans, särskilt Midsommardansen (1903), har blivit allmänt kända och fått mycket stor spridning.

För att vara en utställning om Zorn och musiken lider den en ganska allvarlig brist. Den har inga ljudande inslag. Detta trots att exempelvis låtar som Zorn personligen sjöng upp för nedtecknarna kom att publiceras i Svenska låtar.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons