Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytligt om den ytliga nöjesvärlden

Annons

Fakta: Litteratur Roman

  • MITT LIVS ROLL
  • David Nicholls
  • Övers. Katarina Jansson
  • Norstedts

Mitt livs roll handlar om Stephen C McQueen, en kille i trettioårsåldern som längtar efter att beträda Londons stora scener, men får bara spela lik eller sjungande ekorre i lågbudgetfilmer.

Trots bristen på framgång har Stephen gott om ambitioner och drömmar, men får ingen uppmuntran från omgivningen. Han är skild och har en sjuårig dotter som oftast tycker att pappa är en tönt. Han lyckas alltså inte så väl ens när han ska vara sig själv.

Stephen är ersättare för det unga stjärnskottet Josh Harper. Josh har allt som Stephen saknar: framgång, pengar och en vacker fru, Nora. Stephen faller omedelbart för henne då de möts på en stökig kändisfest, och därmed är intrigen igång.

David Nicholls, författare till På vinst och förlust och teveserien Kalla fötter, har själv varit skådespelare och han kan sin film- och teaterhistoria. Boken innehåller många citat och referenser till teater, film och låttexter.

Mellan raderna anar man Shakespeares ord om att hela världen är en scen som män och kvinnor hela livet spelar på i olika roller - det är ett tema som är väl lämpat att spinna vidare på, men Nicholls bara spinner och spinner utan att väva ihop någonting tilltalande av sin tråd.

Stephen är en man som i kampen mot sin egen bitterhet försätter sig i situationer som ska föreställa dråpliga. De putslustiga skämten och de detaljerade miljöskildringarna, indränkta i alkohol och en aning droger, avhjälper inte romanens seghet utan bidrar till den.

Persongalleriet har man sett förr. Här finns den fumlige killen som ständigt misslyckas, den lyckligt omgifta exfrun med sin odräglige nye make, det lillgamla barnet, den sexige, arrogante stjärnan och hans uttråkade och olyckliga amerikanska hustru.

Man anar redan från början hur det ska gå, och vad värre är: man bryr sig inte särskilt mycket om det. Budskapet i Nicholls roman är att man inte kan trivas i den ytliga nöjesvärlden om man inte trivs med sig själv.

Det går att förstå Stephens ambitioner men det gör honom varken rolig eller intressant.

Mer läsning

Annons