Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wollters svåraste roll

Annons

Den 71-åriga skådespelaren har fått fem barn med fyra olika kvinnor. Yngst är Magnus, 12 år. Dottern Ylva som gick bort 1992 skulle ha blivit 43 år i år.

Som passionerad skådespelare kan han lätt relatera till sin rollfigur Van Veeteren, som i nya filmen Carambole kämpar för att lappa ihop sin dåliga relation med sonen Erich.

- Jag vet väldigt mycket om problemen som hänger samman med att vara besatt av sitt yrke. Nog har mina barn fått se ryggtavlan på sin pappa åtskilliga gånger, men som konstnär måste man brinna. Utan den där besattheten blir det ingenting.

Det har även blivit ett par farsor på scenen för Sven Wollter, men att spela pappa på teatern går inte att jämföra med vad det innebär att bli pappa på riktigt.

- Alla pratar om föräldrarollen, men jag ser det inte som en roll. Så fort det blir en roll mår barnen dåligt, det kan jag tala om för dig.

- Faderskapet är något du aktivt måste erövra. Du måste vilja vara pappa och inse att med det kommer fullständig jämlikhet med kvinnan. Det ska vara en självklarhet. Annars finns det inget faderskap att tala om, säger han med eftertryck.

Föräldrar och barn är också temat i journalisten Annika Hagströms nya intervjuserie Mamma, pappa, barn i TV4, där bland andra Sven Wollter och sonen Kalle Seldahl berättar om sin relation. Kalle har valt att jobba med teater, precis som sin pappa.

- Det tycker jag är underbart. Alla mina barn har varit med på teatern och vet vad det handlar om. Det är det tuffaste man kan ge sig in i, men vad vore jag för en taskig farsa om jag avrådde mina barn från att bli skådespelare när det gett mig så mycket?

Snart har Påklädaren nypremiär på Stockholms Stadsteater med Wollter i en av huvudrollerna.

I september ska han spela morfar i en norsk film, men framförallt hägrar det egna drömprojektet.

- Jag vill regissera en film tillsammans med min son Kalle. Det är en historia av Aino Trosell som heter På en öde ö i havet och utspelar sig i skogshuggartrakter på 50-talet. Projektet är på finansieringsstadiet så det står och stampar lite just nu.

I Carambole är kommissarie Van Veeteren pensionerad, men har svårt att hålla sig borta från sin gamla arbetsplats. För Sven Wollter finns det ingenting som heter pensionsålder.

- Picasso målade sina tavlor tills penseln föll ur handen. Bach och de andra musikanterna spelade tills de utandades sin sista suck. Jag slutar väl när replikerna inte sätter sig längre.

I maj drabbades Sven Wollter av magbråck och opererades akut. Nu mår han bättre än någonsin, men har inte blivit något hälsofreak.

- Nej, aldrig i livet. Min fru vill gärna att jag är lite räddare om mig, men då kommer jag att dö direkt. Que sera sera, det som sker det sker.

MALIN DAHLBERG/TT SPEKTRA

Mer läsning

Annons