Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vonneguthar avlidit

/

Annons

Med sin svarta humor skildrade Vonnegut som ingen annan krigets vansinne i Slakthus 5 som delvis utspelas i Dresden. Romanen kom 1969, och blev en viktig bok inte minst för alla unga amerikaner som var kritiska mot Vietnamkriget.

Under andra världskriget hade Vonnegut tagits som krigsfånge i Tyskland och hamnat i just Dresden. När de allierade bombade den gamla kulturstaden var kriget redan avgjort.

Man utan land, en samling samhällskritiska texter med humoristisk udd, som kom på svenska i fjol har även den sålt i stora upplagor. I ett USA där kritiken mot Irakkriget blir allt intensivare vänder sig både äldre och yngre generationer åter till Vonnegut som förklarade att det var George W Bush som fått honom att fatta pennan ännu en gång.

I den sista boken var det dock inte kriget utan vårt drogmässiga förhållande till bensin, vårt "termodynamiska röjarparty på fossila bränsen" som upptog honom mest.

Innan han började skriva på heltid hade han en varierande karriär. I Cape Cod, Massachusetts, försökte han, utan framgång, sälja Saab, vilket enligt honom själv var förklaringen till att han aldrig fick Nobelpriset:

"Svenskarna har korta snoppar men långa minnen", skrev han.

Mer läsning

Annons