Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

von Otter i Sälen i kväll

Annons

Den stora galakonserten på Högfjällshotellet i Sälen ikväll, för att samla pengar till Barncancerföreningen Gävle-Dala, äger rum för nionde året i rad. Galorna har hittills samlat in över tre miljoner kronor.

För folkmusik i olika tappningar svara Orsa Spelmän och Transtrands spelmanslag; de senare ser Kalle Moraeus särskilt fram emot att få träffa på scenen.

Mikael Rickfors artistkarriär går i skov. Under det tidiga 1970-talet hade han framgångar med den engelska gruppen The Hollies. I början av 1980-talet etablerade han sig på allvar som soloartist för den svenska publiken, med låtar som "Tender turns tuff".

I början av 1990-talet hade han breda svensktoppsframgångar med låtar som "Vingar" och startade supergruppen Grymlings som också hade framgångar. Han gör flera av sina hits i kväll.

Folkkäre Kalle Moraeus och folkkära Orsa Spelmän behöver knappast någon presentation här i länet. Det är 15 år sedan de började spela med Benny Andersson och blev ett begrepp med albumet "Klinga mina klockor".

Kalle Moraeus har ansvarat för att få fram ett så bra artistuppbåd som möjligt. Och då har han använt sina goda kontakter.

- Man måste normalt sett boka Ann Sofie tre år innan. Hon har en mycket lång planering av sina framträdanden, säger Moraeus.

Men von Otter gillar Kalle Moraeus och Orsa Spelmän. Hon använde sig av dem på sin bästsäljande skiva "Home for Christmas" som kom för några år sedan där hon också besjöng myrkomplexet Koppången utanför Orsa!

- Jag tycker mycket om Dalarna. Just nu är det ju underbart, med solen här i Sälen. Gott om snö är det också. Det kunde inte vara bättre, sade von Otter när tidningen intervjuade henne igår.

Hon kommer att sjunga musik ur musikaler, något skrivet av Benny Andersson och Celine Dions paradnummer - temat ur filmen Titanic. Ackompanjerar gör bandet Hej Kalle.

- Jag åkte aldrig till Los Angeles. Det är så himla långt dit. Jag har ju blivit nominerad massor av gånger och vunnit någon gång. Jag har haft det jättebra med mina grabbar här i Sälen istället, sade hon.

En hel operavärld väntar nu på att von Otter ska göra Carmen, vilket hon tills nu hårdnackat vägrat. Men nu när hon fyller 44 tycker hon att hon är röstmässigt och artistiskt mogen för rollen. I Glyndebourne i sommar är det premiär.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons