Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst ligger Gagnef vid Siljan

Annons

Sommarsemester, vad är det? Det har jag inte haft på tio år. Det är ju på sommaren uppdraget som kulturredaktör blir mer hektiskt och mer stimulerande än vid någon annan tid på året.

Musik vid Siljan

Utbudet av kulturevenemang är större då och vi vet att ni läsare har mer tid att verkligen gotta er åt er tidning och åt de sidor som ni är passionerade läsare av.

När andra tidningar går ned på sparlåga gör vi tvärtom. Vi tar in fler skribenter så att vi verkligen kan bevaka det som händer i Kulturdalarna. I stället för att göra färre Kultur- & nöjessidor gör vi fler. Vi satsar större än någonsin på Musik vid Siljan som tjuvstartar i morgon.

Vi sätter samman en särskild festivalredaktion med recensenter, fotografer och en webbredaktör och vi har i större utsträckning än tidigare mervärdesmaterial på vår hemsida på internet. Där kommer att finnas bilder som vi inte fått plats med i papperstidningen och längre versioner av de porträttintervjuer som vi kommer att publicera inför varje festivaldag.

Recensioner kommer att ligga ute på hemsidan hela festivalen. Vi ger er läsare möjlighet att skriva om era intryck av enskilda konserter eller av hela Musik vid Siljan på vårt festivalforum. Skriv egna recensioner! Kom med önskemål om bevakningar! Tyck till om det vi gör!

Musik vid Siljan, ja, musikfestivalen i Mora, Rättvik och Leksand. De över 60 programpunkterna kommer att ha lockat tiotusentals besökare när festivalen sätter punkt söndagskvällen den 11 juli.

Till de stora arrangemangen räknas Helen Sjöholms konsert i Dalhalla, stråkorkestern La Primavera från Kazan i Leksand och Beethovens Kejsarkonsert i Siljansnäs med Per Tengstrand. Men Musik vid Siljan tilltalar många lika mycket för de små och intima konserterna och bystugedanserna i sommarnatten. Själv ser jag mycket fram emot konserterna som korsbefruktas av bild- respektive diktkonst.

Hennes & Mauritz var visserligen först med att sätta upp en enorm filmduk i Dalhalla under modevisningen för tre år sedan, men om en vecka är det premiär för Orsafotografen Anders Hansers bildspel om Sverige. Benny Andersson har skrivit musiken.

Sveriges störste poet, och den ende från vårt land som på senare år (till Astrid Lindgren-vännernas förtrytelse) varit aktuell för Nobelpriset i litteratur, kommer till en annan Nobelpristagares hem. Tomas Transtömer medverkar i ett musikprogram på Sångs i Sjugare. Kanske kommer Tranströmer att spela piano med vänsterhanden?

Musik, natur och möten med andra konstformer. Det är ingredienserna i Musik vid Siljans aptitliga brygd. Men bara publikintäkterna räcker inte. Festivalens ekonomi blev ansträngd när landstinget sänkte stödet och sponsringen uteblev. Ordföranden Jan-Erik Wikström varnade öppet för nedläggning. Förra året gick dock Musik vid Siljan med vinst och festivalen kunde dra tillbaka en sondering om extrastöd från ägarkommunerna.

Östnorsfesten i Mora är en direkt följd av samarbetet med den industriintensiva stadsdelen där. Musik vid Siljan har haft planer på ett liknande samarbete i näringslivstäta Leksand. Nu envisas emellertid hockeylag i Dalarna med att åka ur respektive gå upp i serierna, med efterföljande storsatsningar, och mot sport har kulturen haft svårt att hävda sig som sponsorsobjekt. En storbank lämnade samarbetet med Musik vid Siljan häromåret. En tysk elkoncerns dotterbolag, med mycket begränsad verksamhet i Dalarna, har visserligen bestämt sig för att sponsra en av de tio festivaldagarna, men det räcker troligen inte.

I ungefär 30 år höll Leksand och Rättvik Musik vid Siljan för sig själva. Sedan tillkom Mora - ganska naturligt egentligen. För en handfull år sedan klappade Gagnef på porten, men fick nej. Men jag vet att intresset från Gagnef finns kvar. För att säkra Musik vid Siljans överlevnad borde ägarbasen breddas. Festivalen lever i kraft av kvaliteten på musiken och mötet med konsertplatserna. Naturvärdena är viktiga, ja helt avgörande för publikintresset för vissa programpunkter.

Musik vid Siljan har inte råd att säga nej till en kommun som kan erbjuda konsertplatser som Ängsholn och Älvmötet. Gagnef omfattas av samma allmogekultur som Mora, Rättvik och Leksand. Därför är det dags att deklarera att Gagnef också ligger vid Siljan.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons