Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vissa saker måste berättas

Annons

Litteratur - lyrik
ORDNING
David Vikgren
(W&W)

Diktsamlingen har en exakt och stilsäker komposition, som för att bringa, just ordning, i alla minnen. Samtidigt finns där de delar som det inte går att finna någon ordning i, som de oförstående socialjournalcitat vilka ilsket löper längs sidorna i diktsamlingens mitt.

Skickligt tecknad förvirring och ilska bryter ut, men i den efterföljande sviten Ordning plockar upp allt till sans igen, i kontrollerade treradiga strofer.

Vikgren viker fram historien bit för bit tills den stiger upp som en feber ur vilken ordning måste bringas. Men kan man bringa ordning i det förflutna? Kanske kan man bara försöka fastställa sin bakgrund för att sedan röra sig bortåt:

Vingparet,/ deras nästan parallella farleder/ över skaren, och fjäderklangen./ Revor i botten/ av det familjära/ Klös mig/ ur mitt första märke.

Språkligt sett är diktsamlingen kanske inte den mest nyskapande, men den är ändå full av genomtänkta formuleringar och dubbla innebörder. Och med sitt brutala och alltför verklighetsnära innehåll som aldrig faller till sentimentaliteter, känns det här som en både viktig och mycket läsvärd diktsamling. Det här är inte poesi för poesins skull. Vissa saker måste berättas.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons