Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vispärlor på turné

Annons

Helen Sjöholm behöver inte kuska runt som refrängsångerska åt Benny Anderssons orkester. Om hon inte vill, förstås. Och det vill hon nog. Men till Gävle turnerar hon med sin alldeles egna viskonstellation.

musik | visor

Helen Sjöholm

Gävle konserthus

Torsdag 5 september

publik: 800 personer,

lapp på luckan.

Trummor, fyra stråkar, en klarinettist/flöjtist, Jojje Wadenius på gitarr, Backa-Hans på bas och vapendragaren Martin Östergren vid pianot.

Ett förträffligt turnéband.

Sångerskan och hennes musiker öppnar kvällen med en perfekt dos svensk sentimental-vemod i form av "Allt under himlens fäste", i en version som glimmar av mörkt nordiskt ljus och låter väldigt, väldigt Selma Lagerlöf.

På ett bra sätt.

- Det kommer att bli mycket tragiskt. Bedrövligt. Vi kommer att dela en hemsk stund tillsammans, lovar Helen Sjöholm efter inledningen.

Och nog är mycket av materialet från Sjöholms djupdykning i visarkivet, soloalbumet "Visor", dystert, vemodigt och allmänt eländigt alltid. Där bjuds dessutom en präktig överdos naturlyrik. Men när Helen Sjöholm och orkestern tar hem tempot och gör Perra Moraeus "Koppången" någonstans mitt i konserten, då står tiden stilla i konserthuset. Sång och musik så vacker att klockorna stannar och tårarna smyger sig fram i ögonvrån vare sig du vill eller inte.

Live så har Helen Sjöholm vett att varva den arkiverade gamla svenska naturlyriken och vemodsvisan med material av Povel Ramel, Olle Adophsson, Benny Andersson och Evert Taube.

Och som hon sjunger, ångermanländskan.

Sättet att öppna upp rösten, att använda vibrato, att smyga från pianissimo till vrålande forte och tillbaka igen... Helen Sjöholm är en grym svensk sångerska, och tillsammans med orkestern bjuder hon på en timma och fyrtio minuters visnjutning i konserthuset.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons