Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visionären Palme sätts i centrum

Annons

Solidaritet utan gränser, Olof Palme i urval, syftar till att åter göra politikern Palme synlig. Det lyckas, i fråga om ideologen, agitatorn, visionären.

Regeringschefen, den daglige sakpolitiske förhandlaren med med- och motgång, är däremot inte i fokus. Och därmed inte heller dagspolemikens vassa hugg, som var det som oftast gav rubriker och gräl.

Bra är det. 70- och 80-talens rent praktiska regerande, det som Palme "levererade" för att använda ett uttryck som inte fanns då, har nog allt mindre att lära nutiden.

Den här samlingen lyfter i stället fram Palmes många principiella ideologiska resonemang, om demokrati, människovärde, rasism, jämlikhet, könsroller, miljö, solidaritet, krig och fred. Levande friska texter som utvecklar grundläggande värderingar, tal som med måttliga bortrensningar av tidsbundna detaljer skulle kunna hållas även i dag.

Nästan halva svenska folket har inte, i vart fall som vuxna, egna minnen av vad Olof Palme egentligen sade. Här ges en utmärkt chans att fylla luckan.

Den andra halvan, de som var vuxna redan då, var tudelade, och tyckte antingen oerhört mycket eller genuint illa om Palme, få var neutrala.

Boken är användbar för bägge dessa grupper, att testa sig själv på.

Du som var förtjust då, blir du lika fascinerad i dag?

Du, som skydde Palme då, blir du lika provocerad nu?

Många av de ämnen som är utgångspunkten för Palme i dessa, oftast ganska korta texter, är oförändrat aktuella. Mellanöstern, miljön, kärnvapenhotet.

Andra har rört sig avsevärt i den riktning Palme ville. Villkoren för äldre, jämställdhet mellan kvinnor och män, apartheids avskaffande, kalla kriget, Sverige och Europa (jodå: "vi erkänner vår europeiska identitet, vi kan inte ställa oss utanför den europeiska verkligheten, vi ska delta i det europeiska samarbetet", sade Palme redan 1971).

Ytterligare andra har gått åt fel håll. Arbetslösheten, rasismen, inkomstskillnaderna.

Fastän många ämnen i dagens politiska agenda är desamma, finns ingen som låter som Palme, ingen som så envetet söker ge problem och lösningar ideologisk resonansbotten.

Betyder det att politiken blev annorlunda? Är Göran Perssons politik mindre solidaritetspräglad, eller är det bara retoriken som är mindre storslagen?

Palme höjer, i vart fall, ett varnande finger:

"Går man framåt med nosen mot marken, utan perspektiv bakåt och utan att rikta blicken mot en framtid som sträcker sig längre än nästa kvartal, så kan man aldrig omdana samhället. Den dag det så kallade praktiska livets män driver bort idéerna från den politiska arenan, då öppnar man vägen för ett fortskridande förfall."

FOTO: LEIF R JANSSON/SCANPIX PÄR FAGERSTRÖM

Mer läsning

Annons