Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Violinens Mats Sundin

Annons

Grängesbergs Orkesterförenings utveckling sedan nystarten är anmärkningsvärd. Kvalitetsmässigt befinner sig orkestern nu i paritet med orkesterföreningarna i Borlänge och Falun, vilket måste glädja den hårt arbetande Erik Nordström.

Det fördes ett resonemang om tempoval i programmet och Nordström valde mittfåran i tre av fyra satser i den Beethovens första symfoni. Men i den första använde han en långsam och eftertrycklig framställning. Geoffrey Cox är en stor tillgång i oboestämman.

Fina repetitioner gjorde att orkestern kunde leva upp till de betoningar och finesser som finns i den avslutande satsen.

Solisten Daniel Röhn spelade av någon anledning nästan genomgående orkesterstämman tillsammans med orkesterföreningen i avsnitten utan violinsolo i Beethovens violinkonsert.

Det är som vanligt svårt att finna ord för hans insats. Han gjorde en svårmodig, överväldigande vacker och romantisk tolkning av detta standardverk - fyllde det med liv och fräschör. Reaktionen var omedelbar och mycket stark.

Efter stående applåder spelade han sarabanden ur Bachs h-mollpartita, den första av Paganinis 24 capricer, den sista satsen i Ysayës första violinsonat och den sista satsen ur Bachs C-dursonat.

Publiken beter sig som vid stora sportevenemang med lycklig utgång.

Daniel Röhn är violinens Mats Sundin. Det är trettio sekunder kvar i OS-finalen, ställningen är 3-3, när Röhn får tag i pucken, tunnlar både Foote och McInnis, dribblar bort Joseph och lekfullt sprätter upp pucken i krysset.

Varje gång han står på scenen. Hela tiden.

50 personer dröjde kvar för att få krama om honom och få autografer.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons